Registar pedofila u FBiH uskoro na snazi: Poznato ko ima pristup i u kojim slučajevima su obavezne provjere

Pravilnik o registru pedofila u FBiH napravljen je i stupa na snagu objavom u Službenom listu. Još 2019. godine Zakon o registru pedofila upućen je u proceduru. Lana Prlić zastupnica u Parlamentu FBiH, koja je zakon uputila u proceduru te Adna Hanić Zalihić - doktorica pravnih nauka koja je radila na ovom zakonu za N1 govorile su o ovom zakonu.

Hanić Zalihić je pojasnila šta je ovim zakonskim rješenjem predviđeno za one koji su pravosnažno osuđeni za pedofiliju.

“Njegova obaveza je da se periodično javlja organu za unutrašnje poslove, zatim da taj organ obaviještava o namjeri putovanja izvan mjesta prebivališta kao i podrazumijeva zabranu da se ta osoba nalazi u blizini mjesta i objekata gdje se okupljaju djeca”, navela je ona.

Obaveza za ustanove koje rade s djecom

Prlić pojašnjava ko će imati pristup registru pedofila te je istakla da će oni koji apliciraju da rade s djecom biti dužni donijeti potvrdu da se ne nalaze u ovom registru.

“Registar će se voditi po principu kartoteke i elektronske baze podataka. Na kantonalnim ministarstvima da prikupljaju ove podatke koji se objedinjuju u federalni registar koji će biti vođen od FUP-a. Registar je tajan i trajan. Tajni su podaci, te samo policija, sud i tužilaštvo imaju pristup a biće trajni neće se brisati zbog djela koja obuhvataju ti prestupnici”, objasnila je

Mnogi su tražili da se izvrše izmjene kompletnog Krivičnog zakona koja se odnosi na pedofile, ali Prlić ističe da je to jako teško pa je ukazala da su i na ovom zakonskom rješenju dugo radili.

“Ovom zakonu koji stoji pred nama je trebalo pet godina da se usvoji”, kazala je.

Porazno je, navode sagovornice, da nam nije poznat broj povratnika u činjenju kaznenih djela koja se odnose na pedofiliju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare