Reis Kavazović: Mora se zaustaviti trgovina sudbinom zemlje

Vijesti 24. dec 202211:17 3 komentara
Preporod.info

Islamska zajednica će se morati oduprijeti pokušaju da ju se ušutka, ona mora pružiti žestok otpor pokušajima da se bošnjački narod svede na vjersku grupu, da se sabije u enklave i geta, čiju sudbinu ne bi bilo teško predvidjeti, izjavio je danas reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni Husein-ef. Kavazović, prenosi Mina.

U Sarajevu se danas održava redovna sjednica Sabora Islamske zajednice, a u svom obraćanju sabornicima, reisul-ulema Kavazović je kazao da su prilike u kojima se nalazimo danas izuzetno složene.

– U zemlji u kojoj živimo, na preko 70 posto njene teritorije, uskraćuju nam se osnovna ljudska prava. Negira se naše nacionalno ime u namjeri da se svedemo na vjersku skupinu; uskraćuju nam se naša kulturna prava; atakuje na privatnu i vakufsku imovinu; uskraćuje nam se pravo na izgradnju vjerskih objekata… Živimo pod stalnom prijetnjom sukoba i opstanka zemlje: secesijom, veličanjem ratnih zločinaca, negiranjem zločina, promoviranjem grupa i udruženja s fašističkim programima, nerijetko podržanim od strane ekstremnog dijela sveštenstva i političara, bez distanciranja i osude. Na sve ovo nema skoro nikakve reakcije domaćih i međunarodnih zvaničnika, organa i sudova, kancelarije OHR-a i stranih ambasada, ili su one u najvećem broju slučajeva kurtoazne – kazao je reisul-ulema.

Naglasio je da će „naša borba za slobodnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu ovisiti samo i prije svega od nas samih“.

– Moramo mijenjati paradigmu na kojoj temeljimo svoj odnos prema zemlji, državi, društvu, javnom dobru, imovini i javnim poslovima. Moramo se snažno založiti za slobodu ljudi, javnog govora, odgovornosti za vođenje javnih poslova, transparentnost u vršenju vlasti, javnog zagovaranja i dogovaranja, transparentnosti u trošenju javnih sredstava, založiti se za mir, ljudska prava i prava na vlastitu kulturnu i religijsku autonomiju – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare