Rekli pa porekli? Iako su obećani prije više od godinu dana, besplatni prenatalni testovi za sve trudnice u RS i dalje na čekanju

Vijesti 06. feb 202416:11 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Najavljeni besplatni prenatalni testovi za sve trudnice u RS još uvijek nisu ugledali svjetlo dana.

Iako je najavljeno da će se to desiti još u julu prošle godine, proces je zakočen ili na čekanju? Zbog svega mnoge trudnice i dalje plaćaju između 1000 i 1500 KM za prenatalne testove pa se pojedine između ostalog zbog visoke cijene, odlučuju da ga i ne rade.

Kako su nam rekli iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, na potezu je UKC RS.

“Fond je usvojio program, definisao proceduru i ostao je taj još jedan korak da UKC potpiše ugovor sa ustanovom koja će sprovesti nabavku neophodnih testova. Dakle, onog momenta kada UKC RS bude spreman da prima uzorke za analizu, FZO RS će početi da finansira pravo na neinvazivne prenatalne testove za trudnice. Koliko smo i mi upoznati UKC je raspisao tender za nabavku ovih testova, ali kada će posao biti završen, možda je najbolje da se obratite UKC-u za više detalja”, naveli su u odgovoru iz FZO RS.

No, iz UKC RS, bar do objavljivanja ovog teksta, odgovor nije stigao.

Ranije su u odgovorima za medije saopštili da je rok za dostavljanje ponuda bio 10.novembar, no da nije poznato kada će besplatni prenatalni testovi biti dostupni trudnicama u Republici Srpskoj.

Kako su rekli, u postupku zajedničke nabavke neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice (NIPT) u toku je prijem žalbi, a na tender se prijavio veliki broj renomiranih ponuđača.

Podsjećamo, besplatni prenatalni testovi za sve trudnice u Republici Srpskoj su obećani u septembru prošle godine, a Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i još osam bolnica su tek polovinom septembra ove godine raspisali međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za zajedničku nabavku neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice (NIPT).

UKC RS u ovu nabavku ide zajednički sa bolnicom “Srbija“ u Istočnom Sarajevu, bolnicom “Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru, Univerzitetskom bolnicom Foča, Opštom bolnicom Gradiška, bolnicom “Sveti apostol Luka“ u Doboju, kao i sa bolnicama u Trebinju, Nevesinju i Zvorniku.

Besplatni prenatalni testovi predviđeni su Zakonom o zdravstvenom osiguranju, koji je usvojen prije nešto više od godinu dana, a besplatne testove inicirala je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u vrijeme dok je bila predsjednik Republike Srpske.

Pravo na besplatan test trebalo bi da imaju sve trudnice u Republici Srpskoj, izuzev onih kod kojih ovaj test nije izvodljiv.

Prenatalni testovi mogu da ukažu na rizik postojanja genske nepravilnosti ploda. Obavezno se preporučuju trudnicama koje su prošle postupak vantjelesne oplodnje, trudnicama starijim od 35 godina, te onima koje imaju rizičnu porodičnu anamnezu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!