“Rekli su da nas neće niko dirati, pa su došli da nas pobiju”

Vijesti 25. mar 202214:13 2 komentara
N1

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je jutros prvostepenu presudu kojom su Radomir Pantić i još četvorica optuženih oslobođeni optužbi za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača (opština Milići).

Sat prije pokolja…

Adel Šabanović, preživjela žrtva tog zločina, za N1 kaže kako ga oslobađajuća presuda za zločine počinjene 16. maja 1992. godine u selu Zaklopača, u jednu ruku nije iznenadila, ali da je žalosno što su Radomir Pantić, Nenad Vukotić, Branko Jolović, Milomir Milošević i Nikola Lošić oslobođeni.

“Tužilaštvo BiH jeste pokrenulo istragu, međutim, tu je trebalo dublje istraživati, dublje tražiti dokaze, i trebala je veća volja svjedoka. Svi traže da se neko osudi, a kad treba doći da se svjedoči, to onda bude teško”, dodao je Šabanović.

Od drugostepene presude, kaže, ne očekuje ništa novo, niti iznenađujuće.

Prisjećajući se tog 16. maja 1992. godine, Šabanović je kazao kako je Milenko Đurić, zvani Gorčin, sat prije pokolja prošao kroz selo Zaklopaču, poručivši mještanima da ih niko neće dirati.

“Ljudi su se jednostavno pripremali da rade, da siju, da čiste njive, kao i 1991. i svih prethodnih godina, niko nije držao stražu, tu su uglavnom bili civili, žene i djeca, a oni su jednostavno opkolili grad. Ko je uspio pobjeći, uspio je. Ko im se našao na putu, ubili su ga”, prisjetio se Šabanović.

Zajednička grobnica

Nakon 31 godinu, dodaje Šabanović, ima još onih za kojima se traga. Poslije pokolja, preživjeli, među kojima i on, skupljali su tijela.

“Poslije smo mi njih pokupili i zakopali u zajedničku grobnicu, kasnije kada se grobnica tražila, shvatilo se da su tijela iz te primarne grobnice prebacivana u sekundarnu”, dodao je Šabanović.

Podsjetimo, Pantić je bio optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi bili optuženi kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje im je počelo u maju 2017. godine. S njima su bili optuženi Blagoje Vojvodić i Čedo Bogičević, ali je u odnosu na njih prije početka suđenja razdvojen postupak.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare