Rekordan broj posjeta: Još jedna uspješna godina u Nacionalnom parku Una

Vijesti 30. dec 202213:28 0 komentara
N1

Nacionalni park Una ove je godine posjetilo 128. 000 gostiju i turista, što je rekordna brojka. To je samo još jedan u nizu pokazatelja kako je upravo Nacionalni park generator razvoja turističko-ugostiteljske privrede u Unsko-sanskom kantonu.

Podsjetit ću, 2011. godine kada smo i osnovani, imali smo oko 2.500 evidentiranih posjeta. Na tom početku, Bihać je imao samo četiri hotela, dok danas ima 41 veći smještajni kapacitet i više od 500 smještajnih jedinica koje se reklamiraju na internetu“, rekao je direktor Nacionalnog parka ‘Una’, Amarildo Mulić

Ovakvi rezultati i uspjesi, kako se naglašeno, uslovljeni su planskim radom, značajnim ulaganjima i bezrezervnom podrškom osnivača.

Ponosni smo prvenstveno na naš rad, ali i itekako zadovoljni podrškom našeg osnivača Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Priča se definitivno bez njih ne bi odvijala u ovom smjeru. Moramo napomenuti i angažman brojnih partnera iz nevladinog i privrednog sektora, akademske zajednice, ali i pojedinaca koji daju ogroman doprinos razvoju našeg nacionalnog parka“, dodao je Mulić.

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj turističkoj Una regati nastupilo je više od 1.000 učesnika iz nekoliko evropskih i svjetskih zemalja.

Uspješno su završene brojne ekološke akcije, kao i mnoge aktivnosti oko izrade novog četvorogodišnjeg Plana upravljanja.

Potvrda o prepoznatljivosti i atraktivnosti lokacije stigla je i iz Holivuda, s obzirom da su se na Štrbačkom buku snimale završne sekvence visokobudžetnog filma Divlja rijeka 2.

Ponovljeno je kako je jedini nacionalni park u Federaciji BiH ipak i dalje u početnoj-razvojnoj fazi, te da je za ostvarenje ogromnog potencijala neophodan ozbiljan rad i angažman u narednom periodu.

Spomenuti su i neki od ciljeva, poput stvaranja preduslova za brzo dostizanje godišnje brojke od 200 hiljada posjetitelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!