Republika Srpska: Sa Zapada na Istok po novac i investicije

Vijesti 09. apr 202320:10 0 komentara

Više od milijardu maraka duga Republike Srpske dospijeva na naplatu ove godine. Istovremeno se planiraju i nova zaduženja, direktna i indirektna od skoro 2 milijarde maraka. Gdje će se pronaći novac, je li Kina novo finansijsko tržište čiju slavinu namjeravaju odvrnuti sa Trga Republike?

Gradnja bolnice u Doboju, fabrike lijekova, autoputeva u Republici Srpskoj, projekti su o kojima se razgovaralo u Kini.

U višednevnoj službenoj posjeti zemlji sa najbrže rastućom ekonomijom boravi premijer Republike Srpske. Radovan Višković, sastao se sa predstavnicima građevinskih i zdravstvenih kompanija:

“Svakako jedan uspješan sastanak koji je trajao više od dva sata”, kaže premijer RS Radovan Višković.

Ranije razgovori i sa finansijskim organizacijama: Kaijuan fond, Jijuan resua menagment centar, te Shanhi international trust, kako je saopšteno iskazali su zainteresovanost za razvoj saradnje. Ovaj posljednji ( Shanhi int.) jedan je od najstarijih bankarskih fondova u Kini čiji portfolio investicija u 2021. iznosi 34,3 milijarde juana.

Dogovara li se stomilionski kredit na istoku?

“Danas se nisam čuo sa premijerom, premijer ne obavještava baš ministre šta konkretno radi. Mogli ste čuti od predsjednika RS Milorada Dodika da je sa Kinezima započet niz pregovora”, kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede RS.

Zbog dugova koji pristižu na naplatu, opozicija pomno prati šta premijer Višković radi u Kini.

“Vrlo pažljivo pratimo šta radi premijer Višković u Kini. Postoje informacije iz Vlade da se planira u Kini naći novac za ovih 330-340 miliona koji u jednom danu dospijevaju na naplatu na 28.juni. Pratimo. Nemamo u startu ništa protiv Kineza. Ali… Pratićemo da li će se desiti kao što su Kinezi radili u nekim drugim zemljama, da je garancija za neki eventualni kredit vlasništvo nad našim autoputem, nad šumama, nad željeznicama, da li će nadležan sud biti sud u Kini”, dodaje Igor Crnadak, potpredsjendik PDP-a.

Očito okretanje izvorima novca na istoku, ne negiraju u Banjaluci. Slučaj ŠRI Lanke za opozicju je opomena; Zakasnili su sa plaćanjem kineskoj banci, pa im je najveća luka Hambanota otišla u ruke Kine na period od 99 godina. Bliži primjer je Crna Gora.

“Pogledajte i neke druge ugovore. Ne možete na bazi jednog lošeg koji je napravila Crna Gora govoriti o Kini. Kina je značajan partner. Zemlje BRIKSA učešće u proizvodu svijeta pretekle su zemlje G7, taj dio svijeta se razvija. Imate Makrona, koji je tokom posjete Pekingu rekao da se Evropa ne smije distancirati od Kine na ekonomskom planu. Zašto bismo je mi onda isključivali. Naravno da ćemo mi sarađivati sa Kinom i mislim da je ono što radi predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u Kini dobar posao i ja se spremam u toku godine da odem u Kinu i da pokušamo razviti još bolje odnose sa Kinom. Mi ćemo s njima sarađivati u svim oblastima, investicionim, finansijskim i svim drugim.Eu nama nametala da je jedina alternativa, nije eto jedina alternativa. To nas raduje svakako”, kaže predsjednik RS Milorad Dodik.

Neki ekonomisti već su najavili zaokret od evra ka juanu.

“Uvijek je dobro da imamo šire tržište. Dosad smo jako vezani za tržište EU. Najveći obim razmjene, je sa EU, spoljnotrgovinski partner najveći nam je EU, oko 70% razmjene je sa zemljama EU. Bilo bi dobro da zbog sigurnost, šansi za razvoj da se okrenemo ka drugim tržištima, ne samo evroazijskim, nego i EU koja nam u ovom trenutku nisu toliko značajna i nisu prioritet”, kaže Goran Račić, ekonomista

Republici Srpskoj u tekućoj godini na naplatu dospijeva dug od 1,15 milijardu KM, a u taj iznos su uračunate i obveznice iz 2018. godine koje je Vlada prodala na Bečkoj berzi. Da će se stari dug vraćati novim kreditima, jasno je i iz odluka koje je usvojila Narodna skupština. Naime, odobrena maksimalna zaduženja za 2023.godinu su 1,9 milijardi KM.

Okretanje RS istočnim fianansijskim organizacijama, za mnoge je logičan slijed dešavanja-s obzirom da se najavljuju tihe, ali izvijesne zapadne sankcije, odnosno finansijsko zavrtanje slavine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!