Reuten za N1: U ponedjeljak novi sastanak o sankcijama Dodiku

Vijesti 18. feb 202218:20 > 21:10 1 komentar
N1

Nakon što je EU parlament pozvao Vijeće Europe da uvede sankcije Dodiku i saradnicima, za N1 je ekskluzivno govorio europarlamentarac iz Nizozemske, Thijs Reuten.

U ekskluzivnom intervjuu za N1, Reuten je naglasio da sankcije još uvijek izostaju, uzimajući u obzir na podijenljenost Europe po ovom pitanju.

“Pojedine članice još uvijek ne žele da pregovaraju o sankcijama. EU parlament, iz godišnjeg izvještaja, zaključio da će primijeniti direktne sankcije protiv Dodika i njegovih saradnika, jer njegova retorika nije ostala samo na riječima, nego je načinio određene korake koje podrivaju integritet Bosne i Hercegovine. To su loši znaci i EU mora ovdje početi govoriti istim glasom kako bi to suzbila.” – dodao je Reuten.

Na šta bi se sankcije odnosile ukoliko budu nametnute?

Reuten naglašava da će se o konačnim sankcijama više znati u ponedjeljak nakon sastanka ministara vanjskih poslova u EU Vijeću za vanjske poslove (FAC).

“Mišljenja sam da su svi uvjeti ispunjeni da se odmah uvedu restriktivne sankcije Dodiku i njegovim saradnicima. Po uzoru na Amerikance, bile bi to sankcije na individualnom nivou.” – zaključio je Reuten za N1.

Uskoro ćete moći pogledati cijeli intervju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare