Rezultati izbora u Francuskoj i Sloveniji znače početak ubrzanja bh. puta ka EU?

Vijesti 25. apr 202220:05 1 komentar
N1

Distanciranje od Brisela i vrijednosti EU, prekrajanje granica Zapadnog Balkana, radikalizam, islamofobija. Čini se došao je kraj takvim politikama u Sloveniji i Franuskoj. Dodik i politike iz RS-a gube podršku, a pojedini analitičari smatraju, da bi ovo mogao biti i početak bržeg procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Danas ljudi plešu, sutra počinje novi dan – ovako novi predsjednik Slovenije najavljuje zaokret u vanjskoj politici. Udaljavanje od destruktivne politike Janeza Janše, kako je ocjenjuju poznavaoci međunarodne politike. One iz koje je iznjedrio non paper za Zapadni Balkan.

Neslužbeni diplomatski dokument, podsjetimo, poslan u Brisel navodno od strane tadašnjeg slovenačkog premijera na kojem su prikazane nove granice na prostoru bivše Jugoslavije, među ostalim, dijelovi Republike Srpske pripojeni Srbiji, a Hrvatskoj kantoni s većinskim hrvatskim stanovništvom. Kao razlozi navodili su se “neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata”.

Janša se od ovog ogradio. No, s takvim politikama nastavlja. Javno daje podršku Dodiku i separatističkim politikama iz RS-a, islamofobne izjave. Njegovim gubitkom na izborima, smatraju poznavaoci međunarodne politike, Dodik i gubi i moguće dobija, ali uvođenje sankcija.

“Za očekivati je da će prodemokratske snage u BiH naći veću podršku a da će oni koji napadaju i ugrožavaju suverenitet BiH u ovom momentu imati Sloveniju kao jasnog protivnika, što znači recimo u slučaju novih razgovora na nivou EU o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, Slovenija bi poslije formiranja vlade trebala biti na strani Njemačke, Holandije i onih koji insistiraju na jasnoj i oštrijoj poziciji prema Miloradu Dodiku”, naveo je u programu N1 stručnjak za međunarodnu politiku Vedran Đihić.

Dodik već zatražio sastanak sa Macronom

U međuvremenu Dodik, simpatizer Marine Le Pen, čije su stranačke kolege na njegov poziv prisustvovale obilježavanju 9. januara, neustavnog Dana RS-a, zatražio je sastanak i sa novim/starim predsjednikom Francuske. Stav ove zemlje prema sankcijama Dodiku do sada je bio nejasan. Ali bi uskoro mogao biti jasniji, tvrde stručnjaci. Čak bi i proces proširenja EU na Zapadni Balkan mogao biti ubrzan.

“I Macron i cijela EU dobro znaju da, jednostavno, ukoliko oni i dalje budu kasnili, a ovdje se enormno kasni kada je u pitanju proces proširenja na Zapadni Balkan, da pojedine države mogu postati dio nekih drugih interesnih sfera ili čak i nekih drugih integracija što ni u kom slučaju ne odgovara ni EU a ni samim SAD”, navodi Zijad Bećirović, iz Međunarodnog instituta za balkanske studije.

Šta građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva misle o porazu Janše i Le Pen?

I bh. građani čini se pomno su pratili izbore u ovim zemljama. Promjena je svima potrebna, kažu uglavnom. A sada je mir najpotrebniji.

Detaljnije u prilogu Sande Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare