Rijeka Bosna se izlila u Kaknju, štete i na području Visokog

Vijesti 05. nov 202122:28 > 22:40 0 komentara
kakanjinfo.com

Nabujala rijeka Bosna večeras se izlila se u Kaknju. Kako pišu lokalni portali, poplavljeno je nekoliko naselja. Najkritičnija situacija je u naselju Doboj gdje se voda probila do kuća i imovine.

Kako se navodi na stranici općine Kakanj u ovim trenucima na izvorištu Bukovica traje velika borba radnika JP “Vodokom” da se riješi veoma težak problem velikog začepljenja koje je vodena bujica izazvala u vodovodnom sistemu koji fabriku vode u Bukovici opskrbljuje vodom.

Sve je na nogama, cisterne, pumpe, radnici, a u pomoć je pritekla i firma “Delta Petrol” sa svojim cisternama. Čini se sve da Kakanj ne ostane bez vode. Neka naselja kao što su Plandište, Vehabi i Bare su već bez vode jer se prazne ranije napunjeni bazeni. Borba na Bukovici traje već nekoliko sati i nastavlja se duboko u noć.

Načelnik Mirnes Bajtarević je naredio da se u funkciju otklanjanja začepljenja stave i svi resursi civilne zaštite, pa su na Bukovicu prebačene i vatrogasne pumpe, prenosi portal Kakanjinfo. 

Također, određene štete su i na području Visokog. Ekipe Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice cijeli dan se nalaze na terenu, a s njima je tokom popodnevnih i večernjih sati bio i gradonačelnik Mirza Ganić sa saradnicima. Obišli su najugroženije dijelove grada Visoko, te poduzeli mjere koje su u ovom trenutku moguće kako bi se posljedice porasta vodostaja rijeka, prije svega Bosne, smanjile na minimum.

“Obišli smo Čekrekčije gdje se rijeka Bosna izlila na put Visoko – Ilijaš, a imali smo i nekoliko vozila koja su zaglavila u vodi, srećom nije bilo težih posljedica, pa je ovo i apel na građane da se pridržavaju svih obavijesti i signalizacije. U gradu, u ulici Musala smo imali dvije stambene jedinice kojima se približila rijeka Bosna, intervenisali smo, poslali bager koji radi utvrdu od zemlje, te vrećama s pijeskom ćemo pokušati zaustaviti dalji dotok rijeke prema zgradi i kući u ovoj ulici. Ekipe su na terenu i u Gornjem Moštru gdje smo godinama imali plavljenje stambenih objekata, ovoga puta bagerima pravimo nanose kako bismo spriječili daljnje prodiranje prema kućama. Također tokom obilaska smo bili i u Muhašinovićima, gdje smo također imali problema s potocima, te na kraju u Seoči, gdje je trenutno blokiran dolazak u ovo naselje iz pravca regionalnog puta, pa se može proći samo iz pravca B Mahale”, kazao je nakon obilaska gradonačelnik Ganić za portal visoko.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!