Rješenja nema: Zgrada na Marijin Dvoru se obrušava, građani negoduju

Vijesti 10. mar 202315:43 0 komentara
N1

Ekipa N1 posjetila je danas lokaciju na Marijin Dvoru na kojoj se nalazi urušena zgrada stare elektrane koja je proglašena i nacionalnim spomenikom. Iako ima pojedinaca koji se provlače ispod žutih traka kojima je ograđena zgrada, ima i onih koji su nam kazali da jednostavo tim dijelom trenutno ne prolaze.

Na terenu isto stanje. Zgrada se obrušava, kiša joj u tome dodatno “pomaže”, a jedan dio saobraćajnice je u potpunosti zatvoren za vozila zato što su ruševina završile i na tom dijelu.

Građani negoduju pa tako ima onih koji zaobilaze tu lokaciju dok se ne riješi problem, dok drugi kažu da se inače ne osjećaju sigurno na Marijin Dvoru navodeći da su sve zgrade ionako stare.

“Svaka ova zgrada je potencijalno opasna. Svaka zgrada je na Marijin Dvoru loša”, kazao nam je jedan građanin.

Osim opasnosti po pješake, potencijalno su ugroženi i vozači budući da su ruševine već zavšavale i na saobraćajnici nakon čega je na jednom njenom dijelu obustavljen saobraćaj uslijed čega se sada stvaraju i velike gužve.

Dok građani očekuju da se ovaj problem riješi, oni koji bi to trebali uraditi prebacuju nadležnost jedni s drugih.

Podsjetimo, električna centrala na Marijin Dvoru koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, dugo je u ruševnom stanju, a prošle sedmice se građevina počela urušavati nakon čega je taj dio oko nje ograđen žutim trakama, a saobraćaj je također zaustavljen u jednom dijelu saobraćajne trake zato jer su ruševine završile na tom mjestu.

Na svu sreću nije bilo povrijeđenih građana, a odgovornosti nadležnih su se počele prebacivati pa se tako oglasio načelnik Općine Centar Srđan Mandić koji je prozvao Gradsku upravu i Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika, a on je ubrzo dobio odgovor od gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i člana Komisije Faruka Kapidžića.

Međutim, ništa se konkretno nije poduzelo, sve je završilo na međusobnom “prepucavanju”, a ruševni objekat je i dalje opasnost po ljude i okolnu imovinu.

Na ovo danas je reagovao i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta koji je najavio i prijave protiv onih koji su odgovorni za to što je zbog urušavanja zgrade na Marijin Dvoru u Sarajevu ugrožen saobraćaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!