Robotska kosilica i dron za prskanje voća su atrakcije sajma u Gradačcu (VIDEO)

Tehnologija 28. aug 202419:37 0 komentara
N1

Sajam šljive i prehrambene industrije otvoren je u Gradačcu. Izlagačima je ovo šansa za razmjenu informacija, ali i predstavljanje noviteta, poput robotske kosačice ili specijalnog drona za prskanje voća.

Na 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora predstavit će se oko 300 izlagača iz Njemačke, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske i Bosne i Hercegovine. Domaći suhomesnati proizvodi nezaobilazan su dio ovakvih događaja, a posebno čuveno meso iz Visokog.

“Tu su suhomesnati proizvodi, ovčija stelja, goveđe meso, goveđa sudžuka. Dosta je to traženo, samo je kupovna moć oslabila pa malo teže ide, ali eto”, istakao je proizvođač iz Visokog, Muzafer Puščul.

Posjetiteljima su se predstavili i proizvođači meda, čajeva, džemova, pekmeza, sokova i drugih domaćih proizvoda.

“Sve je domaće voće, friško cijeđeno, bez nekih aditiva. Prirodni cijeđeni sokovi, džem od šljive, pekmezi od kruške i jabuke”, nabrojala nam je Sabina Kolašinac iz Viteza.

Velika atrakcija je robotska kosačica koja mijenja devet radnika, a može kositi travu i u minskom polju. Posebno interesovanje poljoprivrednika usmjereno je na dron koji je novina na imanjima.

“Ovo povećava veliku efikasnost samih poljoprivrednika, smanjuje troškove njihove proizvodnje jer mogu da obavljaju tretman kada su biljke u veće nekoj poodmakloj fazi primjene bioloških sredstava. Mnogo je veća efikasnost”, pojasnio nam je Merim Halilović, inovator u poljoprivredi.

Više detalja pronađite u priči Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!