Ročište Miloradu Dodiku počelo svojevrsnim šokom

Vijesti 05. feb 202419:52 0 komentara

Čitanjem optužnice formalno je počelo suđenje Miloradu Dodiku na Sudu Bosne i Hercegovine. Suđenje je preuzela sutkinja Sena Uzunović, unatoč nastojanjima Dodikove odbrane da iznudi još jednu odgodu. Lidera SNSD-a i predsjednika entiteta Republika Srpska ponovno su došli podržati njegove stranačke kolege, koje su izvrijeđale sutkinju. Upravo zbog tih neprimjerenih uvreda zastupnici Sanji Vulić uručen je prekršajni nalog.

Ročište je počelo svojevrsnim šokom jer se na mjestu sudije Mirsada Strike pojavila sutkinja Sena Uzunović. Kasnije će pojasniti da je Strika zatražio presignaciju predmeta na drugog sudiju jer odlazi u petom mjesecu u penziju i da joj je predmet dodijeljen jer je utvrđeno da je u tom trenutku imala najmanji broj predmeta sa „K“ oznakom.

Također je dodala i kako Sud još uvijek nije donio odluku po prijedlogu odbrane Miloša Lukića da se spoji predmet sa Dodikovim.
Milorad Dodik nekoliko se puta obratio sudu, ovaj put nije sjedio. Pa je optužio sutkinju da je bila politički aktivna, no nije mogao konkretizirati svoje optužbe, govorio je o političkom procesu iza kojeg stoji strani faktori, te zatražio da se prekine suđenje.

I na ovom ročištu, petom po redu, odbrana je pokušala odložiti početak glavnog pretresa navodeći kako su nakon razdvajanja predmeta trebali dobiti činjenični opis optužnice u kojem se spominje samo Milorad Dodik. Nakon što je sutkinja odbila ove argumente, usmeno su zatražili njeno izuzeće, navodeći da je pristrasna. Sutkinja je konstatovala kako to ne predstavlja automatski razlog za odlaganje postupka, te naložila Tužilaštvu da pročita optužnicu, čime je faktički počeo glavni pretres Miloradu Dodiku.

Tužilaštvo nije iznosilo posebno uvodne riječi, odbrana je poručila kako će svoj koncept svesti na dokazivanje suvereniteta BiH.

Govoriće se o i pravnoj nedosljednosti, ali i pitanju šta je zapravo inkriminacija kada je sporni zakon poništen.

Inače, prije samog čitanja optužnice, sutkinja Uzunović tražila je da se naloži spuštanje paravana u dijelu sudnice rezerviranom za publiku zbog stalnog ometanja čime je, kako je kazala, dirigirao Milorad Dodik, nakon čega su pristalice predsjednika SNSD-a napustile Sud.

Podsjećamo, ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćilo je da će Sanji Vulić biti uručen prekršajni nalog zbog nedoličnog ponašanja pred Sudom Bosne i Hercegovine zbog psovki i vrijeđanja institucija Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!