Roditelji 15 učenika OŠ Antun Branko Šimić u Mostaru zatražili premještaj djece u druge razrede zbog jednog učenika

Vijesti 27. sep 202408:27 0 komentara
Hercegovina.info

Na kraju prošle školske godine, roditelji učenika iz odjela I-3 Osnovne škole Antuna Branka Šimića mislili su da će njihov problem biti riješen. Početkom svibnja ove godine 15 učenika ovoga razreda se suočavalo s problemom koji su zbog ozračja straha i nesigurnosti odbijali ići na nastavu, te nisu mogli kvalitetno ispratiti nastavni proces. Učenik, zbog čijeg je neprilagođenog ponašanja patio ostatak razreda prema informacijama koje je u svibnju 2024. godine imao portal Hercegovina.info trebao je biti premješten u drugu školu. Odluka je to Školskog odbora koja je trebala poslužiti kao pedagoška mjera zbog prevelikog broja neopravdanih sati.

Ministarstvu se nije žurilo riješiti gorući problem

Ipak, tijekom ljetnih praznika, majka učenika angažira odvjetnički ured koji ulaže prigovor na ovu odluku školskog odbora, čime konačnu odluku prebacuje na Ministarstvo prosvjete obrazovanja i sporta Hercegovačko-neretvanske županije.

Ministarstvu se izgleda nije žurilo da riješi gorući problem, pa resorni ministar Adnan Velagić dostavlja predmet na postupanje inspektoratu tek početkom rujna ove godine, neposredno pred početak nove školske godine, piše Hercegovina.info.

Inspektor preuzima spis i nastavlja postupanje po aktu ministra, te na osnovu zakona o prosvjetnoj inspekciji HNŽ i zakona o upravnom postupku FBiH zaključuje da nema osnove za dalje postupanje.

Inspektor je trebao pregledati sve dostavljene dokumente, uključujući Odluku školskog odbora o premještaju učenika, prigovore koje su podnijeli roditelji učenika putem odvjetničkog ureda, te drugu dokumentaciju vezanu za pravdanje sati i prethodnu komunikaciju između škole, roditelja i odvjetničkog ureda, te prilikom pregleda dokumentacije utvrditi nekoliko ključnih činjenica.

Odluka o premještaju učenika, donesena od strane Školskog odbora Osnovne škole AB Šimića, prema njegovom tumačenju nije konačna i nije stupila na snagu. Uvaženi su i formalni odvjetnički prigovori na ovu odluku, koji su također dio predmeta. Na temelju pregledane dokumentacije, inspektor dolazi do zaključka da odluka o premještaju nije provedena, odnosno nije konačna jer postoje žalbeni postupci koji još nisu okončani. Odluka, dakle, prema njegovom tumačenju još nema pravnu snagu i ne može biti provedena u tom trenutku. Zbog nepostojanja pravne osnove za daljnje postupanje, jer odluka škole nije konačna, inspektor donosi zaključak o obustavi postupka. Ovaj zaključak navodi da, budući da odluka Školskog odbora nije stupila na snagu, postupanje inspektorata se smatra završenim, te učenik i u ovu školsku godinu kreće u isti razred, sa istom učiteljicom i istim kolegama, piše Hercegovina.info.

Postupak obustavljen, rješenje o obustavi nije izdano

Zbog ove odluke, roditelji ostale djece iz razreda, njih 15, od v.d. ravnateljice, Janje Božić zbog neriješavanja problema vršnjačkog nasilja sredinom rujna zahtijevaju premještaj njihove djece u druge odjele u ovoj školi.

Ukoliko bi se njihov zahtjev uvažio, 15 djece bilo bi raspoređeno u druge razrede, dok bi ovaj učenik ostao jedini koji pohađa II-3 razred OŠ Antuna Branka Šimića u Mostaru.

Pitanje je i što će biti s radnim statusom učiteljice spomenutog razreda u slučaju da ostane bez učenika kojima predaje i koji su se već navikli na njene obrazovne metode.

Roditelji kažu kako je taj potez povučen iz očaja i brige za vlastitu djecu kojoj ne žele priuštiti još jednu traumatičnu školsku godinu kakva je bila prethodna.

Kako doznaje Hercegovina.info iz pouzdanih izvora, ministarstvu se obratila i sama v.d. ravnateljice s molbom da reagiraju po ovom zahtjevu 15 roditelja za premještaj učenika i da joj pojasne kako nastaviti komunikaciju sa majkom spornog učenika koja komunicira isključivo putem odvjetnika.

Nadalje, čini se da ne postoji službeni dokument rješenja prema kojem se pedagoška mjera “Premještaj u drugu školu” poništava, a koje je ministarstvo bilo dužno izdati i poslati na adresu škole, kao i na ostale relevantne adrese, što dodatno komplicira situaciju.

Inače, ravnateljica Snježana Brkić podnijela je ostavku na poziciju, te nastavila raditi kao učiteljica razredne nastave, a natječaj za novog ravnatelja i njegovog pomoćnika su tek raspisani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!