Roditelji njegovatelji trebali bi dobiti status zaposlene osobe

Vijesti 08. jul 202117:09 0 komentara
N1

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru, proglasila je 11. juli - dan sjećanja na genocid u Srebrenici, Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, na zgradama Vlade i institucija Federacije BiH. Također Vlada je utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenon postupku uputila Prijedlog zakona o roditeljima njegovateljima koji prvi put sistemski rješava problematiku kada su u pitanju porodice koje imaju dijete s invaliditetom.

Roditelji njegovatelji, čije je dijete 100 postotni invalid koje ne može samo udovoljiti svojim osnovnim životnim potrebama, za pola godine – kada Zakon stupi na snagu imat će status zaposlene osobe, te pravo na mjesečnu naknadu uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

“Uslov je da bi neko bio roditelj njegovatelj da je prijavljen na biro nezaposlenih, da ovo parvo može ostvariti do 65 godine života ili do 30 godine života djeteta korisnika ovog prava”, kazao je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Mjesečna naknada, prema riječima ministra Drljače bit će u visini iznosa neto najniže plaće u Federaciji.

“Minimalna plata je 406 KM, očekujemo u vrlo kratkom period da će ona biti od 650 do 700 KM”, naveo je Drljača.

Vlada Federacija između ostalog, danas je izmijenila Odluku o provođenju mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti, kojom je rok njene primjene produžen do kraja godine.

“Odlukom su obuhvaćeni penzioneri s najnižom penzijom i korisnici stalne novčane pomoći s najnižom penzijom i korisnici stalne novčane pomoći koji imaju izdata rješenja od nadležnih službi/centara za socijalni rad u FBiH”, naveo je Nermin Džindić, ministar energetike FBiH.

Na dnevnom redu sjednice našao se i plan poslovanja Autocesta FBiH, a kako je navedeno prioriteti su brze ceste, te Koridor Vc koji bi trebao biti završen do 2028. godine.

“Nama su trenutno dva projekta najbitnija, I njih želimo što prije napasti, a to su tunel Prenj I Mostar sjever – Mostar jug, nadamo se da ćemo uskoro ići u samo tenderisanje, izbora izvođača, a pored toga akcenat je I na brzim cestama da što prije osiguramo sredstva za tri pravca, prema Tuzli, Bihaću I našu spojnicu Mostar-Široki Brijeg”, poruka je Denis Lasić, minister saobraćaja i komunikacija FBiH.

“Osim plana koji se odnosio na Koidor Vc danas je usvojena apelacija za finansiranje preostalog dijela jedne dionice od Ivana do Ovčara, tako da sad kompletno zaokružena finansijska konstrukcija za finansiranje cijelog Koridora”, kazao je Elmedin Voloder, v.d. direktor Autocesta FBiH.

U završnu fazu ulaze radovi na dionici Stolac-Neum, vrijednoj 72 miliona KM, a prema očekivanjima federalnog ministra saobraćaja i komunikacija bit će izgrađena najkasnije do proljeća sljedeće godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!