Rosensaft odbacuje optužbe za genocid, smatra ih neutemeljenim

Vijesti 14. jan 202419:18 1 komentar
N1

Bivši visoki zvaničnik Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) i profesor na Cronellu, Menachem Rosensaft, smatra da su optužbe protiv Izraela za genocid neutemeljene.

U povodu međunarodnog pravosudnog procesa koji je pokrenula Južnoafrička Republika u Haagu, Rosensaft je dao intervju za talijanski magazin La Republica, te je na pitanje dopisnice Anne Lombardi odgovorio:

“Južnoafrička Republika nije u pravu: argumenti u njezinoj optužbi za genocid protiv Izraela ne drže vodu. Što god Izrael radi, to nije ono što se pravno podrazumijeva pod izrazom genocida: namjerno uništavanje palestinskog naroda. To se ne događa ni na Zapadnoj obali ni u Gazi”, poručio je Menachem Rosensaft.

Na upit da obrazloži svoju tvrdnju, njujorški advokat Rosensaft poručuje da prema Konvenciji o genocidu, cilj sukoba trebao bi biti specifična namjera Izraela da uništi palestinsku nacionalnu, vjersku etničku skupinu u potpunosti ili djelomično.

“Sud je to jasno naveo 2007. u presudi za genocid počinjen u Srebrenici 1995. Nije prepoznata Srbija kao odgovorna za genocid već za propust da spriječi počinjenje genocida. Razlog za ovaj rat je taj što Izrael – legitimno pokušava ukloniti postojeću prijetnju koju predstavlja Hamas. Činjenica je da su među stradalima i civili u Gazi. Njihova patnja je tragična. Ali to nije svrha rata. Ako iko, onda Hamasovi teroristi koji imaju genocidnu agendu”, rekao je Rosensaft.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare