RS će u poslu sa mađarskom kompanijom izgubiti milione?

Vijesti 01. aug 202219:08 0 komentara

Posljednje u nizu netransparentnih ulaganja u energetski sektor Republike Srpske: Vlada nastavlja praksu dugu 15 godina da direktnom pogodbom daje najvažnije prirodne resurse u ovoj oblasti davanjem 70% vlasništva nad javnim preduzećem "Solarna elektrana Trebinje 1", mađarskoj kompaniji Lugos Renewables (LREN). Upućeni upozoravaju, radi se o štetnom poslu kojim će Republika Srpska izgubiti milione.

Uslovi pod kojima je Elektroprivreda Republike Srpske mađarskoj kompaniji omogućila preuzimanje 70% vlasništva nad “Solarnom elektranom Trebinje 1” javnosti su nedostupni. Nijemi su ostali i na naš upit.

Sporni ugovor nije proslijeđen ni Transparency Internationalu, a odluku su opravdali tvrdnjom da ugovor još nije zaključen, te da informacije o ovom slučaju nisu od javnog interesa, zbog povjerljivih interesa treće strane.

U saopštenju se navodi i da je koncesija za izgradnju solarne elektrane u Trebinju dodijeljena krajem 2020. godine Elektroprivredi RS, a projekat “težak” 100 miliona KM, ovo javno preduzeće trebalo je da završi do oktobra ove godine. Međutim…

“Ovo javno preduzeće nije imalo namjeru da gradi solarnu elektranu jer je samo desetak dana kasnije na svojoj adresi osnovao preduzeće „SE Trebinje 1“ kojem je prvo ustupljena koncesija, a zatim 70 posto tog preduzeća ustupljeno mađarskoj kompaniji”, pojasnio je portparol Transparency Internationala, Srđan Traljić.

Da bi sve bilo moguće realizovati Komisija za koncesije RS morala je dati saglasnost da se koncesioni ugovor prenese sa ERS na novo preduzeće, što je po zakonu moguće ako „ERS iz finansijskih ili drugih razloga ne može realizovati ovaj projekat“.

Zatim je kako u odgovoru TI BIH-u navode iz „SE Trebinje 1“, Vlada Republike Srpske 30. decembra 2021. odobrila da se 70 posto učešća u tom preduzeću prenese sa ERS-a na mađarski LREN.

“Na pojedinim portalima su se pojavile određene verzije ugovora koje ukazuju na to da su Mađari u taj posao uvedeni pod štetnim uslovima za ERS i mi apelujemo da se taj proces odvija transaprentno”, dodali su iz Transpareny Internationala.

Na štetnost ugovora prvi je ukazao Nebojša Vukanović. Događaj, tvrdi, ima i političku pozadinu zbog poznatih bliskih veza Milorada Dodika i mađarske vlade, a slučaj je predao Okružnom tužilaštvu Trebinje.

Posljednjim u nizu netransparentnih ulaganja u energetski sektor Republike Srpske, Vlada nastavlja praksu dugu 15 godina da direktnom pogodbom daje najvažnije prirodne resurse u ovoj oblasti, upozorava Siniša Vukelić.

“Podsjetiću na ulaganje Rašida Serdarova i njegove kompanije u termoelektranu u Ugljeviku, zatim prodaje naftne industrije RS kompaniji Njeftegas, slovenački investitor koji je dobio da gradi hidroelektranu na Vrbasu, što nas je kroz arbitražni postupak koštalo 100 milina KM odštete, zatim ulaganje u hidroelektranu na Bistrici…”, podsjetio je Vukelić, urednik Portala Capital.ba.

Nezvanično, sporna koncesija vrijedi oko pet miliona KM, a mađarski investitor ima pravo da proda nazad ERS-u dobijeno učešće po cijeni koja će iznositi čak 16 miliona maraka, ako se ne ispune dva uslova. Jedan je da se potpiše aneks koncesionog ugovora i rok izgradnje solarne elektrane, koji ističe u oktobru ove godine, produži za još 24 mjeseca, a drugi da se ispune obaveze iz člana 16. koncesionog ugovora. No, bez uvida u ugovor, nije poznato jesu li potpisani pomenuti aneksi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!