“RS je planirala da proglasi nezavisnost kada je Rusija napala Ukrajinu”

Vijesti 19. apr 202322:12 1 komentar

Da li postoji plan da manje države poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije, budu podređene političkom i ekonomskom utjecaju velikih regionalnih sila - Srbije, Hrvatske i Albanije? Da li Na ovo pitanje u Pressingu odgovorile su Sonja Biserko i Vesna Pusić.

“Ideja da bi se moglo savezima ili dogovorima sa tri najveće države u regiji, od kojih je jedna u EU, druge dvije nisu ali jedna je u NATO-u, a Srbija nije ni u NATO-u ni u EU, moglo posložiti u regiji, mislim da je ne jalov nego štetan posao jer istina nije takva. Situacija na terenu nije takva, nije bila niti će šta god ideolozi velikih – Hrvatske, Srbije i Albanije – mislili ili kroz historiju uradili. To nikada nije tako bilo. Te tri države zbog svoje veličine, a dio država zbog položaja i članstva u EU u NATO-u, imaju samo puno veću odgovornost za stabiliziranje regije i pronalaženje rješenja koja nisu teroriziranje nikoga. Ideja da će se situacija stabilizirati tako da jedni teroriziraju druge, to smo već puno puta pokušali i nije funkcioniralo nikada”, rekla je Pusić.

Biserko ističe kako se o tome mnogo priča i da neke elite to priželjkuju, ali da je to neostvarivo jer su identitetske politike i politike tih zemalja učvrstile državni identitet tih zemalja.

“To bi bilo pogubno rješenje za region. Mislim da je vrlo važno obratiti pažnju na ova društva i pomoći im da se izvuku iz etnonacionalizma. Mislim da je primarni grijeh Dejtonski sporazuma utemeljen na tom etničkom principu koji se generiše i dalje u svim novim situacijama i bitno je riješiti to pitanje u BiH jer je nefunkcionalna zbog tog principa. U međuvremenu sve političke ečite su prihvatile to i postoji jedna vrsta savezništva elita koje nisu spremne da se Dektonski sporazum promijeni i BiH krene ka EU. Da li će se to desiti sada uz podršku Amerike i EU, teško je tvrditi jer svakodnevno gledamo nove opstrukcije koje prije svega dolaze iz RS zato što je RS agresijom Rusije na Ukrajinu očekivala obrt u međunarodnom kontekstu. Mislili su da će Rusija biti vrlo uspješna, pokazalo se da je to bio totalni fijasko na vojnom ratištu i u tom momentu kada je to počelo, RS je planirala da proglasi nezavisnost da bi je Rusija priznala. To se osujetilo, a i dalje to očekuju nadajući su obrtu u ukrajinskom ratu od čega ovisi sve u Evropi”, kazala je Biserko.

Ističe da Dodik svojim izjavama o otcjepljenju testira međunarodnu zajednicu te je čudi što visoki predstavnik nije poduzeo mjeru da ga smijeni.

“Prolongiranje ide na štetu BiH i regiona. Ako se Amerika vratila u region, mora jasnije poslati poruku prije svega Beogradu i Banjaluci. Isto treba učiniti i EU. Ne znamo koncept Otvorenog Balkana koji Amerika promoviše, ali kako je do sada plasiran, on ide na ruku Tirani i Beogradu, barem ako ga najavljuju i tretiraju. Ali nema jasno jer koncept nije razrađen. Međunarodna zajednica mora biti jasnija šta očekuje. Dodik ostaje sam jer je najradikalniji od svih, ali ne treba izgubiti ideju srpske elite o ujedinjenju srpskog naroda dok ne budu i politički ujedinjeni. To se svakodnevno ponavlja, akademska zajednica to u velikoj mjeri podržava”, kazala je.

Smatra da će se Beograd, u slučaju da Zapad ili visoki predstavnik reaguju u slučaju Dodika, ponašati u skladu s tim. Ističe da dosadašnje sankcije nisu dovoljne.

“Dodik je dio beogradskog projekta, Zapad dopustio širenje ‘Srpskog sveta'”

Pusić ističe kako je potrebno početi od rješavanja problema Dodika kako bi se krenuli ka budućnosti BiH.

“Treba prekinuti s ovom permanentnom prijetnjom secesijom, raspadom države. To drži ljude u stalnoj tenziji i sve druge teme su nevažne
Za to treba i Vučić, ali treba i Hrvatska i EU i velike članice EU koje po mom mišljenju su u stanju napraviti taj korak”, kazala je Pusić.

Poručila je kako Hrvatska može pomoći Bosni i Hercegovini da postane članica NATO-a, ali ne protiv volje zemlje. Podsjetila je da je to učinjeno u slučaju Crne Gore kada je vrijeme ulaska skraćeno sa dvije, na jednu godinu.

“Ali u BiH je malo komplikovanije. Ne bih se osvrtala previše na ruskog ambasadora jer se on nediplomatski ponaša u BiH, ali i zato što ništa ne može tu osim držati Dodika, to može. To je glavni problem”, kazala je Pusić.

Kao rješenje Biserko vidi uvođenje sankcija Dodiku i da se političke stranke okrenu građanima i ne ponašaju kao nacionalne partije.

Da li je Čović spreman poslušati Dodika i izaći privremeno iz institucija BiH?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare