RS u decembru dobija novu vladu, ko će činiti dvotrećinsku većinu?

Vijesti 23. nov 202220:17 0 komentara

U prvoj sedmici decembra Republika Srpska dobiće novu Vladu. Danas je i zvanično saopćeno ime mandatara. Bit će to Radovan Višković, po odluci Milorada Dodika, predsjednika RS zbog politike kontinuiteta koja će trajati dvije godine, jer nova Vlada dolazi sa ograničenim rokom trajanja.

Bijeli golub našao se pred Palatom Republike Srpske kao simbol mira koji je vladao unutar zidina na ranom sastanku koji je trajao kratko, i završio objavom koja je već danima svima poznata.

“Danas sam odlučio da mandat za sastav nove Vlade dam gospodinu Radovanu Viškoviću”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

I to je, kako Dodik kaže, dio politike kontinuiteta. Višković je, kaže, pokazao sposobnost u vremenu krize. A on da mu prioritet ostaju poboljšanje ekonomije, radnih mjesta, penzija, socijalnih davanja, uz još dva, pomalo apstraktna – socijalno pravednije i demografski održivo društvo.

“Mogu odmah da kažem na početku, dok još nisam izabran, neću imati milosti prema bilo kome, ko ne izvršava svoje obaveze, neće moći ostati na novoj poziciji”, naveo je Radovan Višković, mandatar za sastav nove Vlade RS.

Tek na kraju konferencije, gotovo slučajno Dodik je saopštio najvažniju vijest, ispravljajući sam sebe.

“Malo sam, kada sam govorio da ima podršku 53 pogriješio, ima 56, znači dvotrećinsku većinu će imati ova Vlada što samo govori o povjerenju koje je ovdje okupljeno”, dodao je Dodik.

Ko su dodatna tri poslanika Dodik nije precizirao, a konferencija je nakon njegovog okršaja sa BN Televizijom prekinuta. SNSD, uz dosadašnje partnere – SP, Demos, Ujedinjenu Srpsku, NPS, te DNS i SPS koji se vraćaju u vlast, ima 53 narodna poslanika.

Ko su tri koja čine prevagu do dvotrećinske većine sada je ključno pitanje. U Pokretu za državu kažu oni nisu dio dvotrećinske većine niti nove Vlade Republike Srpske. Podrška dvotrećinskoj većini značila bi podršku vetu članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović što bi se, tvrde, direktno kosilo sa politikama stranaka iz kojih dolaze, a koje su smještene u Sarajevu.

Ali ipak, ostavljaju prostor za dogovor oko učešća u Vladi. Opozicija Dodika i dalje ne priznaje, pa isključuje mogućnost da u svojim redovima ima “papke – preletače”.

“On jeste trgovac, on možda može kupiti neke poslanike, ali i ranije je kupovao, pa znamo kako je to završilo za sve građane Republike Srpske”,naveo je Nebojša Vukanović iz Liste za pravdu i red.

“Jedina adresa kad neko kaže ja imam 56 da on kaže ko su”, dodao je Igor Crnadak iz PDP-a.

Ko su, ako nije riječ o blefu, znat će se najdalje do srijede. Tada će se birati delegati u Dom naroda Bosne i Hercegovine. SNSD-u su potrebna tri glasa da bi imao četiri delegata. Pokret za državu ima svog kandidata, pa bez njihove podrške opoziciji Dodik pobjeđuje. Do tada na sceni je trgovina, pa je moguće da mandatar baš zbog toga ne licitira sa imenima novih ministara u Vladi. Oni koji će je definitivno činiti već su saopštili apetite. Ujedinjena Srpska ima ministra, iako ne zna ni koji će resor dobiti, dobiće ga Natalija Trivić, koja, prema riječima lidera stranke ima tri pozitivna revizorska izvještaja, iako joj građani nisu dali podršku u trci za Narodnu skupštinu.

“Politička partija određuje ko će predstavljati njen program i ona će i u svakoj drugoj političkoj partiji odabrati. Biće tu ljudi koji nisu bili na listi, a možda i da su bili na listi ne bi nikad ni prošli, postoje stručnjaci koji jednostavno nisu za listu”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske (US).

Listu ministara, prema Dodikovim najavama trebala bi činiti u najvećoj mjeri nova imena, oni koji nisu u prethodna dva mandata bili u Vladi. Ipak, spekuliše se da će u fotelju i lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, iako također nije osvojio mandat u Narodnoj skupštini. Dodikovoj namjeri, navodno se opire i Petar Đokić. S druge strane, nakon kraće pauze DNS se vraća u vlast.

“Potpuno sam zdrav, ozdravio sam, odmoran sam, spreman sam da preuzmem sav teret na sebe”, poručio je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Pred Dodikom i Viškovićem tako je teret ublažavanja apetita koalicionih partnera, jer mjesta su ograničena. 16 resora biće podijeljeno na osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!