RS: U obilježavanje Pravoslavne Nove godine ulazi se sa 50% pozitivno testiranih

Vijesti 13. jan 202220:25 1 komentar
N1

Tačno 13 dana nakon velikog novogodišnjeg dočeka na otvorenom, u Banjaluci ponovo prednovogodišnje raspoloženje. Da li će to značiti dodatni pritisak za ljekare, ali i uslove za širenje omikrona, za kojeg doktori navode da pozitivan pacijent može zaraziti još 15 osoba iz svog okruženja.

Banjalučani koji slave Pravoslavnu Novu godinu već znaju gdje će, ali mogu li im slavlje pokvariti epidemiološki izvještaji.

“Ne idem na otvoreno, ali ne plašim se virusa, ni jednog trenutka. Kažu da smo u petom talasu – biće i šesti, i sedmi i osmi”, poručuje Banjalučanka.

“Toliko je tih talasa bilo da ja, jednostavno ignorišem to i to je to, ne mogu drugačije – gdje piše da trebam nositi masku ja nosim, gdje ne piše ne nosim i eto”, dodaje nam njena sugrađanka.

“Vidljivo je da je korona uzela svoje, da uzima živote, čovjek mora poštovati i medicinu i čuvati se. Znate kako naš narod kaže, čuvajte se i bog će te čuvati”, poručuju nam sa ulica Banjaluke.

RS: Čak 50 posto testiranih je pozitivno

Od ukupnog broja testiranih i danas, čak 50% je pozitivnih – 883 u cijeloj Republici Srpskoj. Redovi pred covid ambulantama nadmašuju redove pred vakcinalnim punktovima, pa ljekari apeluju – vakcina je najbolja mjera u borbi protiv pandemije.

“Osobe koje su preboljele koronu u prethodnim talasima, samo su 19% zaštićene od omikron soja. Dok osobe koje su se vakcinisale sa sve tri doze su zaštićene više od 80%, čak do 85% od omikron soja, teških kliničkih slika pogotovo”, poručuje Nina Rodić Vukmir , načelnica Službe za epidemiologiju IZJZ.

Struka kaže i da je u toku peti talas, ali i da je veliki rast broja novih slučajeva dijelom rezultat i brojnih okupljanja. Uz vakcinaciju kažu, neophodno je i pridržavanje postojećih mjera.

“Zaista sad je jedna velika analiza izašla koja pokazuje da u najmanju ruku za 50% smanjujete mogućnost da se zarazite ukoliko nosite masku. Najveći akcenat je na kontroli postojećih mjera koje postoje, ali ono što je prijedlog Instituta je da se zaista predlože barem na 14 dana ograničavanje okupljanja ljudi”, apeluje Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinske poslove IZJZRS.

O eventualnom ograničavanju konačnu riječ daće Vlada Republike Srpske. Situaciju prati i banjalučki štab za vanredne situacije. Uprkos tome što je u prvih 13 dana januara daleko nadmašen ukupan broj pozitivnih iz decembra u gradu, novih mjera nema. Iz Gradske uprave kažu, nije bilo ni novih preporuka iz Doma zdravlja.

“Ono što radimo je da pratimo situaciju, da smo ozbiljni i da se večeras doček održava na otvorenom, gdje znamo da je mnogo manji rizik da se ljudi zaraze i zaista poštovaćemo sve mjere i apelujemo to i na građane”, izjavila je Mirna Savić Banjac, savjetnica gradonačelnika Banjaluke.

Pred najvećim pritiskom trenutno je primarna zdravstvena zaštita – Domovi zdravlja iz kojih kažu, najveći broj novopotvrđenih slučajeva dolazi sa blažom kliničkom slikom, na osnovu čega zaključuju da je omikron soj već u populaciji. Iako se u Republici Srpskoj još ne može sekvencirati, koliko je opasan kažu ljekari, govori podatak da jedna pozitivna osoba može zaraziti do 15 lica u svom okruženju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare