RSF zabrinut zbog prijetnji novinarima u bh. entitetu Republici Srpskoj

Vijesti 17. mar 202316:25 1 komentar
Milorad Dodik (Srna)

Međunarodna novinarska organizacija Reporteri bez granica (RSF) poziva vlasti u bh. entitetu Republici Srpskoj da se prema novinarima “odnose kao prema partnerima umjesto kao neprijateljima, te da se suzdrže od podrivanja prava na informisanje”. U saopštenju se navodi da su novinari u RS vrijeđani, te da predloženi entitetski zakon o kleveti ugrožava slobodu štampe.

Iz RSF-a su podsjetili na incident od 8. marta, kada su oštećena vozila novinara Aeksandra Trifunovića i Nikole Morače nakon “verbalnih napada” predsjednika Republike Srpske na njih.

Također navode uvrede koje je Milorad Dodik uputio Siniši Vukeliću, predsjedniku Kluba novinara Banja Luka Siniši Vukeliću, te drugim novinarima koje je optužio da “godinama lažu, podmeću, reketiraju i sada žele novinarsku zajednicu kupit za sebe kako bi je navodno zaštitili“.

RSF navodi da su njegove uvrede bile podstaknute kritikama novinara na račun zakona koji bi mogao potkopati pravo na informacije.

Nakon što je prije 20 godina bila jedna od prvih balkanskih zemalja koja je dekriminalizovala klevetu, čini se da je Bosna i Hercegovina na tački preokreta kursa. Vlada Republike Srpske je početkom marta svom parlamentu podnijela amandmane na Krivični zakon kojim se kleveta ponovo kriminalizuje. Njima se oštro protive mnogi lokalni mediji, koji se plaše pravnih postupaka koji su smišljeni kako bi ih se ih se ušutkalo”, navodi ove organizacija.

Pozivamo Milorada Dodika da se izvini novinarima zbog uvreda koje su ih jasno izložile materijalnim napadima. Vlasti moraju počinioce dovesti pred pravdu. Pozivamo i parlament Republike Srpske da se usprotivi prijedlogu zakona kojim se kleveta ponovo kriminalizuje i da u zakonodavni proces uključi predstavnike novinara. Novinare treba tretirati kao partnere, a ne kao neprijatelje”, izjavio je Pavol Szalai, šef odjela RSF-a za Evropsku uniju i Balkan.

Organizacija navodi da je zaštita od klevete legitimno pravo i da do sada prijedlog zakona ne predviđa zatvorske kazne za one koji su osuđeni za klevetu. Međutim, ističe da bi to moglo dovesti do “proizvoljnih sudskih postupaka koji bi primorali novinare da se suzdrže od izvještavanja o određenim temama, pogotovo zato što nije bilo apsolutno nikakvih prethodnih konsultacija sa bosanskohercegovačkom novinarskom zajednicom”.

Dalje RSF navodi da prijedlog zakona predviđa novčane kazne do 25.000 eura, “što je astronomska suma koja bi, u slučaju izricanja, mogla da ugrozi opstanak pojedinih medija”.

Izvjestitelji UN-a o slobodi izražavanja i slobodi udruživanja osudili su nacrt kao prijetnju slobodi medija zbog njegovih nejasnih zakonskih uvjeta i nesrazmjernih sankcija. Nadalje, to je u suprotnosti sa željom Bosne i Hercegovine da se pridruži Evropskoj uniji”, ističe se u saopštenju, te se dodaje da je Evropska komisija prije godinu dana usvojila mjere protiv SLAPP tužbi (neutemeljenih tužbi koje imaju za cilj da zastraše novinare) uključujući dekriminalizaciju klevete, koje bi i buduće članice EU trebale usvojiti.

Na kraju se navodi da je Bosna i Hercegovina rangirana na 67. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2022. godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare