Dodik Vukelića i druge nazvao “spodobama”, “zaprijetio” novim zakonom i NVO-u

Vijesti 08. mar 202315:53 1 komentar
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas donošenje novog zakona u Republici Srpskoj, ovaj put o nevladinim organizacijama. "Zaprijetio" je da će zakon doslovno prepisati od SAD, a posebno je namijenjen za strane NVO ili one koje se finansiraju sredstvima iz inostranstva. Iskoristio je i ovu priliku za uvrede, ovaj put predsjednika Kluba novinara Banja Luka Siniše Vukelića i pojedinaca koji se bune protiv izmjena Krivičnog zakona kojim je kriminalizovana kleveta. Nazvao ih je "spodobama".

Dodik je najavio kako će ove izmjene zakona biti na dnevnom redu NSRS.

“Mislim da oni koji su prekrdašili tome sa stvaraju nepovoljnu atmosferu, žele da nametnu i sebe odbrane kao onaj Vukelić i neke druge spodobe koje godinama lažu, podmeću, reketiraju i sada žele novinarsku zajednicu kupit za sebe kako bi je navodno zaštitili. Ovdje treba osposobiti da medijska zajednica slobodno radi svoj posao i da niko ne može zbog tog svog posla da odgovara, ali da neko ko tendenciozno pokušava drugome da nanese zlo, apsolutno treba da čini pa taman se i zvao neki novinar. To je odgovornost do koje ćemo zajedno doći”, rekao je Dodik.

Vukelić: Snažna podrška kolega novinara

Dao je “obećanje da će sjesti sa svim urednicima i novinarima i objasniti im do detalja ovaj zakon”. Poručio je kako ne treba ojačati strah kod njih, a onda je napao medije zbog čega ovako nisu reagovali kada je Valentin Inzko nametnuo zakon te da imaju “dvostruke aršine”. Potom je “zaprijetio” NVO.

“Ovih dana ćemo predložiti novi zakon o djelovanju NVO na prostoru RS. Biće doslovno prepisan od SAD. One u svom zakonu te strane nevladine organizacije nazivaju stranim agentima na prostru SAD. Mi ćemo uzeti svu terminologiju, samo umjesto SAD biće RS, a to podrazumijeva da prijavite svaku vrstu transakcije i sve što rade. Pa da vidimo šta će reći”, rekao je Dodik.

Novinari dopisima “zatrpavaju” Vladu RS: Povucite izmjene Kaznenog zakona!

Detalje izmjena zakona kojim se kriminalizuje kleveta pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare