“RTV FBiH već šest dana na svom računu zadržava sredstva od posljednje uplate Elektroprivrede BiH koja pripadaju BHRT-u”

Vijesti 15. jan 202416:10 1 komentar
N1

Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine oglasio se novim saopćenjem u kojem navodi kako već šesti dan na svom računu zadržava sredstva od posljednje uplate Elektroprivrede BiH koja pripadaju BHRT-u.

“Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine obavještava javnost da RTV FBiH već šest dana na svom računu zadržava sredstva od posljednje uplate Elektroprivrede BiH koja pripadaju BHRT-u, s računa izdatih zaključno sa 31.12. 2023. godine na kojima se još nalazila RTV taksa, prije njenog skidanja na početku ove godine.

Na osnovu zaključenog Ugovora o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse br. 101-1022/17 (Aneks 2 broj: 101-1972/21 od 24.11.2021. god.), kao i člana 23. Zakona o javnom RTV sistemu i člana 57. stav (4) Zakona o javnom servisu Radio televizije Federacije, Radio televizija Federacije BiH je kao ugovorna strana preuzela obavezu da odmah raspodjeli javnim RTV servisima prikupljenu RTV taksu i odgovorna je za njeno ispunjenje”, navodi se u saopćenju.

Potom su dodali:

“Ovakvim svojim postupanjem tj. nepostupanjem RTV FBiH propušta ispuniti svoju zakonsku i ugovornu obavezu raspodjele RTV takse u zakonskom omjeru, čime je uskratila BHRT-u osnovni izvor prihoda, dodatno ugrozila stabilnost kompletnog poslovanja ovog javnog emitera, te dovela do nemogućnosti isplate naknade za ishranu u toku rada i plaća zaposlenicima, koji se ionako nalaze na rubu egzistencije.

Džemal Šabić kojem je mandat istekao 2013. godine i izvršni direktor sektora ekonomsko finansijskih poslova ovog entitetskog javnog emitera Džemal Vatreš na ovaj način kršeći i zakone i ugovore pod dodatni pritisak pokušavaju staviti BHRT i onemogućiti njegov daljni rad.

I pored toga što im je BHRT uputila zvaničan zahtjev da izvrše transfer sredstava koja im ne pripadaju, do ovog momenta se to nije dogodilo, tako da je RTV FBiH jedini krivac što se uposlenicima BHRT neće moći izmiriti barem dio dugovanja za njihov rad u prethodnom mjesecu.

Nakon što Šabić nije prihvatio prijedlog sa sastanka s liderima Trojke održanog u petak 12. januara o pravednijoj i zakonitijoj raspodjeli takse prikupljene putem računa Elektroprivrede BiH želeći da zadrži stanje koje je, uz ogromna dugovanja RTRS-a, u prethodnih šest godina dovelo BHRT do ivice opstanka, ovo je nova vrsta pritiska kako bi se javni servis Bosne i Hercegovine prisilio da pristane na nastavak kršenja Zakona i nelegalnog prisvajanja dijela javnog prihoda od strane Federalne Radio televizije”.

Naveli su i koje su osobe direktno odgovorne, kako oni navode, za nelegalno prisvajanje javnog prihoda.

“S obzirom na to da od januara ove godine RTV taksa nije na računima Elektroprivrede BiH i da trenutno ne postoji glavni izvor finansiranja, Goran Samardžić, Džemal Šabić i Džemal Vatreš direktno su odgovorni za nelegalno prisvajanje javnog prihoda i nemogućnost da se uposlenicima BHRT izmiri barem dio obaveza koje su u prošlom mjesecu pošteno zarađene, između ostalog, i davanjem usluga odnosno radeći za potrebe Federalne radio televizije”, naveli su u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare