RTVFBiH poziva BHRT da “zajednički spase javne servise”

Vijesti 15. maj 202416:10 0 komentara
N1

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH poziva Upravu BHRT-a na konačno potpisivanje jedinog na Zakonu jasno utemeljenog Ugovora o raspodjeli RTV takse, a kakav je za sve, kako su naveli, uspješno egzistirao zadnjih šest godina.

“Posljednji nemili događaji sa gašenjem signala RTV Federacije BiH pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim protupravnim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni”, stoji na početku najnovijeg saopštenja Poslovodnog odbora Radio-televizije Federacije BiH.

Navode da bi se potpisom na Zakonu utemeljnih ugovora o raspodjeli RTV takse osiguralo nesmetano produciranje i emitiranje programskih sadržaja obje kuće. Ujedno, osigurala bi se redovna isplata plaća radnicima i BHRT-a i RTV Federacije BiH, a što je bio slučaj svih prethodnih godina.

“RTV Federacije BiH, odmah po potpisu Ugovora o raspodjeli RTV takse, pristupila bi redovitom plaćanju tehničkih usluga što je činila svih prethodnih 20 godina i na račun BHRT-a, po ovom osnovu, u spomenutom je razdoblju prebacila više od 100 miliona maraka. Uz redovne uplate tekućih usluga parcijalno bi, do kraja godine, od strane FTV bila izmirena i dugovanja za tehničke usluge koja su nastala u periodu od 01.01.2024. kada je Ugovor o RTV taksi BHRT jednostrano prekinuo. Pozivamo vas i krajnje je vrijeme da napokon gašenje zamijenimo zajedničkom izgradnjom obje naše kuće”, apelovali su sa FTV-a.

Podsjetimo, poslovni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine osmog maja je donio odluku da od šest sati ujutru privremeno uskrati pružanje usluga Radio televiziji FBiH. No, signal je već od večernjih sati toga dana bio dostupan gledateljima, jer je Općinski sud u Sarajevu donio privremenu mjeru u kojoj nalaže da BHRT mora pustiti signal FTV-u.

Osim što je Sud odlučio da je Upravni odbor BHRT-a bez zakonskog uporišta ugasio signal FTV-a, usput im je zabranjeno da poduzimaju slične mjere, jer će im prijetiti i novčano kažnjavanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!