Rubina Čengić: U našoj zemlji još uvijek traje rat, samo se više ne vodi oružjem. Vodi se riječima

Vijesti 03. maj 202416:59 0 komentara
N1 BiH

Bosna i Hercegovina je ove godine, najviše od svih zemalja zapadnog Balkana, nazadovala na Svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica i to sa 64. na 81. poziciju. Ovaj podatak, ali i druge aktuelne teme u Danu uživo komentarisala je novinarka i kolumnistkinja Rubina Čengić.

Na samom početku razgovora govorila je o tome šta je najviše doprinijelo tome da BiH u ovom segmentu toliko nazaduje.

“Smatram da je kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj potaknula ljude i ljude u regiji da drugačije razmišljaju. Da razmišljaju kako i šta će objavljivati. Gotovo svakodnevno imamo uvrede. Situacija je nikada gora, možda nismo ni svjesni koliko je teško”, istaknula je.

Jedna od tema današnjeg obilježavanja Dana slobode medija je i: Vraćanje povjerenja u novinarstvo. Kako smo došli do toga da građani više vjeruju u zapis vjerskog službenika, nego u novinski?

“Mislim da tu ima više faktora. Sa jedne strane imamo ambijent, a s druge strane kriv je i dobar dio onih koji sebe nazivaju novinarima. Došli smo do toga da objava sa društvenih mreža služi kao izvor informacija. Vrlo je važna provjera informacija, a većina objavi nešto što su pojedinci objavili na društvenim mrežama. Moramo raditi u javnom interesu. Medija sve više, a novca u medijima sve manje. Nalazimo se u čudesnom labirintu iz kojeg ćemo teško izaći”, kazala je Čengić.

Smatra da na medijskoj pismenosti bi trebali svi da rade.

“Dozvolili smo da politička elita “zamrači” realnost”. Potpuno neiskreno i nepošteno pojedini političari postupaju. Milorad Dodik je objavio i čestitao Dan slobode medija, a novinarke naziva neprikladnim nazivima. Mi imamo političare koji su populisti i ne razumiju javnu odgovornost”, kazala je.

U emisiji Dan uživo osvrnula se i na napad na kuću povratnika u Gacu.

“Prije mjesec smo imali sličnu situacij u Stocu. Duboko vjerujem da je najodgovornija politika, potom Tužilaštvo. Dakle, u Stocu su četri momka prebijena, a osumnjičeni za napad su pušteni jer nema dovoljno dokaza. Takvi napadi sijaju strah među ljudima. Čestitam Duški Jurišić na potezu da odmah ode i posjeti povratnike. Odgovorni bi brzom reakcijom i kažnjavanjem počinitelja počiniteljima poručili ada ne mogu to više da rade. Dugo gledamo kako nema adekvatnih poruka”, istaknula je.

Potom je dodala:

“U našoj zemlji još uvijek traje rat, samo se više ne vodi oružjem. Vodi se riječima, različitim argumentima. Imate tri ili četiri vizije BiH koje su suprostavljene. Mi to gledamo godinama. Mislim da opet doprinosi i pravosuđe u BiH koje ne reaguje na kršenje krivičnog zakona, širenje panike, straha, na razne istupe na svim stranama”, zaključila je Rubina Čengić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!