Rudari “Kreke” stupili u generalni štrajk

Vijesti 26. mar 202110:30 0 komentara
Anadolija

Rudari Rudnika uglja "Kreka" iz Tuzle u čijem sastavu posluju površinski kopovi Dubrave i Šikulje, te Rudnika "Mramor" jutros su obustavili sve aktivnosti i stupili u generalni štrajk.

U štrajku je oko 2.200 rudara i uposlenika ovog rudnika koji je najvažniji dio koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

“Kreka je najveći rudnik u sastavu koncerna po broju radnika, ali i ostvarenoj proizvodnji. U proteklom periodu smo apelovali, tražili i molili da nam se obezbijede minimalni uslovi kako bi rudar mogao da u humanim uslovima ostvari proizvodni rezultat. Radnici se nerviraju svakog 25. u mjesecu jer ne znaju hoće li biti isplaćene plaće”, kaže predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja “Kreka” Zuhdija Tokić.

Sindikalni predstavnici okupili su se jutros ispred ulaza u Rudnik “Mramor” u kome se vrši podzemna eksploatacija uglja i u kojem rudari rade u izuzetno teškim uslovima.

“Ovakve priče mi ćemo slušati i u narednim godinama jer definitivno sistem u kojem funkcioniše elektroenergetski sektor i rudnici uglja u Federaciji BiH nema kapacitet do kraja kreirati najbolja moguća rješenja. U proteklih 20 dana u Rudniku Kreka sindikat i ogromna većina radnika su odoljeli ogromnom pritisku. Mi smo nadležne upozoravali na ono što će se desiti 26. marta, sluha nije bilo i rudari nisu imali drugu mogućnost nego ući u realizaciju odluke o štrajku”, ističe Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine.

Svaki dan obustave rada u Rudniku “Kreka” donosi velike finansijske gubitke, a ugrožava se i stabilnost elektroenergetskog sektora. Proizvodnja neće početi sve dok se ne ispune zahtjevi rudara, a koji se prvenstveno ogledaju u redovnim isplatama zarađenih plaća. Također insistiraju na modernizaciji proizvodnog procesa jer rudari, pogotovo u jami Mramor, rade u nehumanim uslovima.

“Cijelo vrijeme pandemije koronavirusa ostavljamo svoje porodice kod kuće, svjesni toga da svakog od nas infekcija može zadesiti. Ne radimo online, već svakodnevno dolazimo na posao i silazimo u jamu. Oni koji vladaju procesima jedno pričaju i drugo rade, a mi kopamo i daljemo ugalj, energetski sektor zahvaljujući nama je stabilan i na sve to smo jedini koji trpimo”, poručuje Senad Sejdić, predsjednik Sindikata radnika rudnika lignita “Mramor”.

Rudari “Kreke” iz Tuzle ostaju u generalnom štrajku sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi koji su dostavljeni Elektroprivredi BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!