Rudari napustili i jamu Raspotočje, potpuno obustavljena proizvodnja

Vijesti 29. sep 202216:41 2 komentara
F.Z./N1

Rudari oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, “Raspotočje” i “Stara jama”, obustavili su proizvodnju - potvrdio je predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić. Nešto ranije su rudali odbili sići u jame u rudnicima širom Federacije Bosne i Hercegovine.

Navodi kako su jamu napustili i rudari u pogonu “Raspotočje”, koji su bili sišli u jamu u drugoj smjeni pa su se i zenički rudari priključili rudarskom neposluhu, u koji su stupili rudari iz koncerna JP EPBiH.

Rudari odbili sići u jame u rudnicima širom FBiH

“Upravo sam se vratio iz Raspotočja, gdje su rudari također napustili jamu. Svi su stali i stupili u rudarski neposluh, nakon što su danas saznali da je Javno preduzeće Elektroprivreda BiH svojim zaposlenim isplatila po 750 KM. Rudari su izostavljeni iz te isplate pa, ako mogu bez rudara, eto im neka rade. Proizvodnju su obustavili svi u Brezi, Kaknju”, kaže Avdić.

Elektorprivreda BiH je u skladu s Uredbom Vlade Federacije BiH donijela odluku o isplati novčane pomoći radnicima na ime pomoći zbog rasta inflacije, ali pomoć, podsjeća Avdić, nije isplaćena rudarima iz rudnika koji posluju u sklopu tog koncerna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad