Rujištem odzvanjao smijeh i ushićeni uzvici mališana iz Dječijeg doma

Vijesti 10. feb 202320:10 0 komentara

Zahvaljujući donacijama dobrih ljudi, Udruženje građana „Zajedno za naš grad“, jedna je od humanitarnih organizacija koja djeluje na području Mostara, a koja osim što svakodnevno osigurava besplatne obroke za socijalno ugrožene osobe, posebno vodi brigu o djeci koju su danas obradovali odlaskom na hercegovačko izletište Rujište.

Tišinu i pustoš mostarskog izletišta prekinuo je smijeh i ushićeni uzvici mališana, štićenika Dječijeg doma i djece slabijeg imovinskog stanja. Njih više od dvadeset uživalo je u snježnoj idili, neki i po prvi put.

“Ovdje je jako fino, grudvamo se, zajedno se spuštamo, igramo se, malo padamo ali nema veze. Ova sprava koju držim u ruci služi za grudve da se gađamo”, kazala je Vanesa Beglerović.

“Drago mi je što sam došla, volim se družiti s prijateljima i grudvati se”, dodala je Hatidža Čolić.

Grudvanje, sankanje, pravljenje snješka – aktivnosti su koje su im ovaj dan učinili posebno lijepim, kako mlađima tako i starijim. Snijeg se u Mostaru ne viđa često, pa je samim tim atrakcija veća.

“Jako mi je drago što sam sa malom rajom, jer nema ništa ljepše nego vidjeti dječiji osmijeh na snijegu, mi smo veliki pa smo navikli ali svakako i meni je drago vidjeti snijeg jer u Mostaru ga nema”, kaže Jasmin Muratović.

Rujište je idealno za najmlađe posebno radnim danima kada nema mnogo gužve i kada djeca mogu slobodno da uživaju u sankanju, grudvanju i drugim snježnim radostima.

Donijeti osmijeh na lice djeteta, nema cijenu kažu iz Udruženja „Zajedno za naš grad“, stoga su ovakve aktivnosti redovne u njihovom programu. U ljetnim mjesecima mališane obraduju odlaskom na more, a zimi na snijeg. Ovaj put umjesto jedne noći, ostaju dvije zahvaljujući vlasniku hotela koji im je drugo noćenje ustupio besplatno.

“Zahvaljujem i njima i Mostar Busu, svi su nam spustili cijene, donatori su dali novac, tako da djeca imaju da jedu i navečer slatkiša, sve obroke, čajeve, voća. Gledat ćemo da ih izgotivimo, nisu puno na snijegu jer to su hercegovačka djeca koja su već imala dva tri sudara, ali ide to nadamo se da neće biti slomljenih nogu i ruku”, kazao je Nermin Mehić iz udruženja.

Ovo Udruženje godinama pomaže socijalno najugroženije građane Mostara. Spremaju im gotove obroke, skupljaju novac za operacije, a svakog dana za tridesetero djece pripremaju hljeb i mlijeko. Ipak, najveće zadovoljstvo na dječijim licima vidljivo je u ovakvim prilikama i izletima za koje uglavnom nemaju mogućnosti.

“Malo njih ima mogućnosti da dođu na snijeg, da se sankaju i upoznaju drugu djecu. Prije par dana smo saznali za ovo, i to je bilo već ushićenje , pripreme, već su bili spremni i jedva su čekali”, kazao je Samir Lerić, odgajatelj DJečijeg doma Mostar.

Za razliku od materijalnih stvari, vjeruju da bi im ovakvi trenuci pažnje, sreće i bezbrižnosti trebali ostati trajno urezani u sjećanje. Naizgled neznatna pažnja dobrih ljudi ovoj djeci je omogućila neizmjernu radost i trajnu uspomenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!