“Rukovodstva javnih servisa moraju prestati da rade u interesu politike”

Vijesti 17. dec 202113:00 0 komentara
BH Novinari

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari daje punu podršku Samostalnom sindikatu radnika BHRT-a u njihovim zahtjevima za hitno rješavanje brojnih problema zbog kojih je ugrožena egzistencija uposlenika ovog javnog servisa, kao i buduće poslovanje BHRT-a.

Podsjetimo, uposlenici BHRT-a su prije dva dana održali protest upozorenja povodom blokade računa BHRT-a, čime je onemogućeno izmirivanje radničkih primanja, potpuno ugrožen ionako otežan rad i funkcionisanje BHRT-a, te u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih porodica. Ovakva situacija posljedica je odluke rukovodstva RTRS-a da se prestane uplaćivati RTV taksa na zajednički račun BHRT-a, što predstavlja kršenje Zakona o javnom RTV sistemu, a zbog čega BHRT sada potražuje više od 54 miliona KM od RTRS-a po osnovu naplaćene RTV takse u Republici Srpskoj.

Upravni odbor Udruženja BH novinari naglašava da je neuplaćivanje RTV takse na zajednički račun politička odluka RTRS-a i ekonomska ucjena koja se ne može ni na koji način opravdati i tolerisati.

“Zbog međusobnih političkih igara i zastupanja interesa različitih centara moći, uposlenici BHRT-a, ali i entitetskih javnih servisa – RTRS-a i Federalne televizije, nikada nisu bili u težem i neizvjesnijem položaju. Niska primanja radnika, dugovanja za doprinose, zastarjela oprema, nemogućnost otkupa medijskih prava, samo su neki od problema sa kojima su suočeni javni servisi, a što u konačnici rezultira nekvalitetnim programskim sadržajima koji se nude gledaocima”, navode iz BH novinara.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica, dalje navode,  da će od početka 2022. godine veći dio teritorije BiH ostati bez prijema analognog zemaljskog signala BHT i FTV. BHRT time polako gubi epitet javnog servisa jer više neće biti u mogućnosti da signalom pokrije 95 % teritorije BiH, što je njihova zakonska obaveza, a uposlenici koji rade na tim stanicama su opravdano zabrinuti za svoja radna mjesta.

Podsjećaju iz BH novinara da je uspostava sistema stabilnog finansiranja javnih servisa u BiH jedan od 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

“U posljednjem izvještaju Evropske komisije za BiH navodi se, između ostalog, da su „tri javna RTV servisa i dalje izložena političkom utjecaju, posebno putem politički kontroliranih upravnih odbora, sa zabrinjavajućim trendom autocenzure“, kao i da država i dalje nema odgovarajući model naplate RTV taksi, kako je predviđeno zakonom“, istaknuli su.

Upravni odbor BH novinara upozorava da rukovodstva javnih servisa moraju prestati raditi u interesu politike, a početi da rade u interesu građana BiH i svojih uposlenika!

“Pozivamo predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnike međunarodne zajednice, da se hitno angažuju na rješavanju navedenih problema i spriječe da se dovede u pitanje opstanak javnih servisa, a njihovim uposlenicima omogući dostojanstven rad u ekonomski stabilnom ambijentu”, zaključuju iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!