Rasplamsan govor mržnje nakon rušenja crkve u dvorištu nane Fate Orlović

Vijesti 06. jun 202119:24 > 19:55 10 komentara
N1

Rušenje crkve koja je tokom rata ilegalno izgrađena u dvorištu nane Fate Orlović izazvalo je različite reakcije u BiH. Nekim političarima ovo je bio povod za iznošenje govora mržnje javno. Neki su ovo poredili s ratnim zločinima.

Burne su reakcije i na komentare potpredsjednika RS Ramiza Salkića koji je nakon rušenja crkve poručio: “Srušićemo svaki simbol srpske agresije i represije na Bošnjačkim narodom. Ovo je naš zemlja, naša država i ovako će proći i oni koji je negiraju”.

Rajko Vasić, bivši generalni sekretar SNSD-a, kazao je kako “crkva u Konjević Polju pokazala je danas (jučer op.a.), tri decenije nakon rata srpsku nesreću i muslimansku mržnju”.

“Crkva u Konjević Polju govori o stalnoj nesreći Srba. Oni koji si protjerani i tu došli i izgradili crkvu ponovo su protjerani i muslimani su se vratili tu u RS. Jer žele Srpsku zemlju, kao što Salkić kaže, da je njihova”, napisao je Vasić na Twitteru.

Dodao je “kako će u kolektivnoj svijesti ostati samo slike rušenja crkve, nikakve druge činjenice”.

VEZANE VIJESTI

Bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija reagovao je na izjavu Salkića.

“Nije problem Fata Orlović, ona je građanka koja ima pravo da se bori za svoju imovinu i nije dužna da poštuje ni crkve ni džamije ni sinagoge, sviđalo se to nekom ili ne. Problem je politička implikacija i likovanje o čemu bez uvijanja govori Salkić (SDA) potpredsjednik RS”, napisao je Tegeltija.

Dan ranije napisao je kako “Srbi lakše praštaju pokolje nego bogomolje”.

“To što je zakonito, to baš ništa neće značiti, ova slika ostaće u kolektivnom pamćenju naroda i nema te presude i prava koje će je moći opravdati. A sad vi koji aplaudirate, nastavite da se radujete onom što je danas iznova posijano”, rekao je Tegeltija.

Poslanik SNSD-a u NSRS-u Srđan Mazalica kazao je kako “nana Fata nije heroj”.

“Heroj bi prodao zemlju, uzeo pare i napravio još veću i ljepšu kuću na zemlji koja mu je ostala. Rušiti bogomolje je zločin. Onaj ko u tome učestvuje je zločinac. Onaj ko se tome raduje zadojen je mržnjom”, napisao je Mazalica.

Burne i podijeljene su bile reakcije i gradjana širom BiH, a izostala je institutcionalna osuda govora mržnje.

Podsjetimo, 20 godina nakon presude Suda za ljudska prava crkva koja je ilegalno izgradjena tokom rata na zemljištu nane Fate Orlović uklonjena je jučer. Nana Fata je poručila je kako je nakon 20 godina iscrpljena, ali da joj jučer bilo najgore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare