Rusija izvela najsmrtonosnije napade na Ukrajinu ove godine, devastirana dječija klinika u Kijevu

Vijesti 08. jul 202417:53 0 komentara
SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Rusija je u ponedjeljak ujutro ispalila rakete na gradove širom Ukrajine, ubivši najmanje 36 civila i teško oštetivši glavnu dječju bolnicu u Kijevu u najsmrtonosnijem zračnom napadu u posljednjih nekoliko mjeseci, rekli su zvaničnici, a prenosi Reuters.

Kako piše Reuters, roditelji koji su držali bebe hodali su ulicom ispred bolnice, jecajući nakon rijetkog zračnog napada tokom dana. Prozori su bili razbijeni i paneli otkinuti, a stotine stanovnika Kijeva je pomagalo u čišćenju ruševina.

SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Bilo je zastrašujuće. Nisam mogla da dišem, pokušavala sam da pokrijem (svoju bebu). Pokušavala sam da ga pokrijem ovom krpom da bi mogao da diše“, rekla je Svitlana Kravčenko, 33, za Reuters.

Zračna odbrana je oborila 30 od 38 pristiglih projektila, saopštile su zračne snage. U Kijevu, centralnim gradovima Krivoj Rih i Dnjepru i dva istočna grada oštećeno je 50 civilnih zgrada, uključujući stambene zgrade, poslovni centar i dvije medicinske ustanove, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Video do kojeg je došao Reuters, čija je lokacija potvrđena korištenjem zgrada na snimku, pokazuje kako projektil pada s neba prema dječjoj bolnici nakon čega je uslijedila velika eksplozija.

Služba bezbijednosti Ukrajine identifikovala je projektil kao krstareću raketu Kh-101.

Dvadeset jedna osoba je ubijena u Kijevu, a još 65 je ranjeno u glavnom raketnom rafalu i drugom napadu koji je uslijedio dva sata kasnije, saopštile su službe za vanredne situacije. Krhotine iz ovog drugog projektila pogodile su drugu bolnicu u Kijevu, usmrtivši sedam osoba.

Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

Potvrđeno je da je 11 mrtvih u Krivoji Rihu i 47 ranjenih, saopštile su službe za vanredne situacije. Tri osobe su poginule u gradu Pokrovsk na istoku zemlje, gdje su projektili pogodili industrijski objekat, rekao je regionalni guverner. Jedna osoba je također ubijena u gradu Dnjepru.

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina uzvratiti i pozvao zapadne saveznike Kijeva na čvrst odgovor na napad.

Mi ćemo uzvratiti ovim ljudima, sa naše strane ćemo dati snažan odgovor Rusiji, sigurno. Pitanje našim partnerima je: mogu li odgovoriti?” Rekao je Zelenskiy koji boravi u posjeti Poljskoj na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Najavio je da je Kijev inicirao hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s napadom.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove snage izvele napade na ciljeve odbrambene industrije i baze avijacije u Ukrajini.

Moskva je više puta poricala da je ciljala civile i civilnu infrastrukturu, iako su u njenim napadima poginule hiljade civila otkako je započela invaziju u februaru 2022.

Napad uoči sastanka lidera NATO zemalja

Napad je uslijedio dan prije nego što su lideri zemalja NATO-a trebali započeti trodnevni samit vojnog saveza kojem će Zelenski prisustvovati, a jedan od fokusa je rat u Ukrajini.

Ova bezosjećajna agresija – potpuno zanemarivanje ljudskih života, koje ugrožava evropsku i transatlantsku sigurnost – je razlog zašto će lideri preuzeti značajne sigurnosne obaveze prema Ukrajini ove sedmice“, objavila je američka ambasadorica u Kijevu Bridget Brink na X.

Ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da Ukrajini još uvijek nedostaje dovoljno protuzračne odbrane i pozvao saveznike Kijeva da što prije isporuče više sistema kako bi pomogli u zaštiti svojih gradova i infrastrukture od redovnih ruskih zračnih napada.

Električna mreža je već pretrpjela toliku štetu od ciljanih ruskih zračnih napada koji su počeli u martu da su isključenja struje postala učestala a zujanje rezervnih generatora na ulicama postalo je sveprisutno.

DTEK, najveći privatni proizvođač električne energije, saopštio je da su u Kijevu oštećene tri trafostanice i mreže.

Gradonačelnik Kijeva Vitali Klitschko rekao je da je napad na glavni grad jedan od najvećih tokom rata.

Ministar zdravlja je rekao da je oštećeno pet jedinica dječije bolnice, najveće i najopremljenije u zemlji, a djeca su evakuisana u druge objekte.

Na slikama koje su podijelili ukrajinski zvaničnici prikazano je medicinsko osoblje u krvavoj odjeći i deca, neka su još uvek priključena na medicinske mašine, ispred zgrade sa svojim majkama ili bolničkim osobljem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!