Ruska ambasada reagovala na izjave njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa

Vijesti 06. feb 202416:59 0 komentara
Ambasada Rusije u BiH

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini reagovala je na izjave ministra odbrane Republike Njemačke Borisa Pistoriusa koji je, između ostalog, rekao da "žele spriječiti Rusiju da zloupotrebi ovu regiju".

“Želimo spriječiti da Rusija dovede do dodatne krize, destabilizacije, da zloupotrebi ovu zonu kako bi širila svoj uticaj nadajući se da će na taj način destabilizirati Zapad. Njemačka će podržati angažman EUFOR Atlheae. Jako je važno da snage mogu ostati u Bosni i Hercegovini i radujem se na koji način su dobrodošli ovdje, jer i oni doprinose sigurnom okruženju za neophodne reforme”, rekao je Pistorius danas tokom psjete Sarajevu.

Ruska ambasada navela kako nije Rusija već “Njemačka ta koja zaoštrava unutrašnju političku krizu u BiH”, prvenstveno posredstvom figure
Visokog predstavnika kojeg smataraju nelegitimnim.

Ponovo su se pozvali na to da Christian Schmidt nije dobio odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a. Podsjetimo, i PIC i druge institucije kao i “otac Dejtona” jasno su naglasili da za imenovanje visokog predstavnika nije potrebna saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a već da je dovoljno da ga potvrdi Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira.

“Upravni odbor PIC-a je tijelo koje je relevantno za imenovanje visokog predstavnika. Svaki drugi odgovor je potpuno pogrešan”, istakao je James O'Brien.

Ruska ambasada optužila je Njemačku da “destabilizuje Balkan davanjem podrške Kosovu” te da “destabilizuje Evopu podržavajući Kijev”.

“Što se tiče Rusije, ona, kao jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, zalaže se za razvoj dijaloga u Bosni i Hercegovini, razradu konsenzusnih dogovora, kao i za jačanje svestranih veza sa prijateljskim narodima Bosne i Hercegovine”, poručili su na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!