S HGSS-ovcima u BiH je otišla i Zara: ‘Ona može zamijeniti i 30 ljudi. Zbog odrona je situacija haotična’

Vijesti 05. okt 202421:29 0 komentara
HGSS

S nezapamćenom poplavom u BiH bori se i jedanaest HGSS-ovaca koji su još sinoć otišli prema Mostaru, a danas su sa četiri terenska vozila, dva plovila i potražnim psom Zarom već u jablaničkom kraju, koji je jedan od najpogođenijih vodenom stihijom.

HGSS-ovci su tokom prijepodneva dostavljali lijekove, hranu i vode za lokalni dom zdravlja koji je voda odsjeka od ostatka mjesta nakon velikih poplava koje su pogodile BiH. Nakon toga su se, kako je Večernji rekao Petar Prpić, voditelj odjela informiranja i analitike u HGSS-u, pridružili potrazi za nestalima, a s njima je na terenu i Zara.

“U Jablanici su pripadnici HGSS-a iz Orebića, Dubrovnika i Šibenika. Trenutno tragaju na terenu, a s dva čamca rade i na vodi. Tokom dana ćemo vidjeti i dogovoriti hoćemo li im slati zamjenu ili pojačanje. Čujemo se redovito, koliko okolnosti dopuštaju, nema interneta i komunikacija je otežana. Rekli su mi da su se dugo probijali prema Jablanici, putevi su zatrpani odronima, koje je morala uklanjati teška mehanizacija. Odroni su ogromni, nekih kuća više nema, neke su zatrpane… Situacija je prilično kaotična….”, govori Prpić i kaže kako HGSS-ovci na terenu rade zajedno s GSS-om u BiH.

Pas Zara, kako je nedavno izjavio drugi član potražnog tima Ante Dužević, može zamijeniti i do 30 ljudi.

“U potragu idemo samo nas dvoje kako ne bi bilo ometanja i kako bi pas uspješno pronašao unesrećenog. Važno je da se to sve radi kroz nekakvu igru, zato je potrebna koncentracija i da nema ničega što bi psa moglo ometati, i da ne osjeti to kao neko moranje”, pojasnio je HGSS-ovac A. Dužević, koji je Zaru sam i istrenirao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!