“S ljubavlju hrabrim srcima”: U Banjaluci humanitarna akcija za uspostavu registra donatora matičnih ćelija (FOTO)

Vijesti 28. dec 202322:13 1 komentar
SRNA

U Banjaluci se večeras četrnaesti put za redom održava donatorsko veče „S ljubavlju hrabrim srcima“. Ovaj put cilj je prikupiti sredstva za uspostavljanje Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija. Akciju mogu podržati svi građani pozivom na broj 1411 i tako donirati jednu marku, a možda i porazgovarati sa nekim od političara, kulturnih radnika, ali i estradnjaka koji odgovaraju na pozive građana.

Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske iskazao je potrebu za uspostavljanjem registra i osnivanjem laboratorije za HLA tipizacjiu tkiva.

„HLA tipizacija je nephodna brojnim pacijentima koji boluju od teških bolesti i očekuju transplataciju, potrebna nam je i za tipizaciju budućih donora matičnih ćelija koji treba da se prijave u naš registar i isto tako važna je za dijagnostiku drugih raznih oboljenja i osnov za dalji razvoj i napredak transplantacije u Republici Srpskoj“, izjavila je Gordana Guzijan direktorka Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
SRNA
SRNA
Facebook/RTRS

Osnivanjem laboratorije i uspostavljanjem registra građanima Republike Srpske koji su oboljeli od bolesti koje ugrožavaju život poput leukemije, aplastične anemije, imune deficijencije, urođenih poremećaja metabolizma i drugih biće omogućeno da se pretraživanjem baza vlastitog i svjetskog registra pronađu nesrodni davaoci koji bi bili podudarni sa primaocem.

Ovo će biti prvi takav registar u Bosni i Hercegovini.

U okviru akcije do 31. decembra aktivan je, u okviru „M:tel“ mobilne mreže, humanitarni broj 1411.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena broj: 571-010-00002700-15 kod BPŠ Banjaluka i devizni račun IBAN BA:395710070400006774 /partija: 0070400000067/ otvoren kod BPŠ Banjaluka.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je izjavio je da je do održavanja akcije za osnivanje laboratorije i registra prikupljeno oko tri miliona maraka. Značajna je donacija Srbije koja je za ove namjene izdvojila milion evra, a manifestaciji prisustvuje premijerka Srbije Ana Brnabić.

U okviru donatorske večeri koja se održava u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci u toku je i humanitarni koncert na kojem nastupaju Nikola Rokvić, Svetlana Ražnatović, Leksington, Miroslav Ilić, ali i banjalučke zvijezde Maja Tatić i Vanja Mišić i drugi.

Među gostima u Banjaluci su i medicinski radnici, sportisti među kojima i proslavljeni džudista Nemanja Majdov, glumci među kojima i Enis Bešlagić.

Prvo donatorsko veče održano je 2010. godine za djecu oboljelu od malignih bolesti, a 2011. godine za djecu sa poteškoćama u razvoju razvoju, 2012. za djecu oboljelu od dijabetesa melitusa tipa jedan, 2013. za djecu s autizmom.

Zatim je 2014. godine organizovano donatorsko veče za izgradnju Roditeljske kuće u Banjaluci, dok je 2015. godine to bilo za pomoć djeci sa rijetkim genetskim oboljenjima. Donatorsko veče 2016. godine organizovano je za Centar za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete”, a 2017. godine je to bilo za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu. Sredstva su se 2018. prikupljala za djecu sa poteškoćama pokreta, a 2019. za djecu sa poteškoćama u razvoju za osnivanje dnevnih centara u Trebinju i Banjaluci. Za osnivanje prve banke humanog mlijeka donatorsko veče je bilo organizovano 2020. godine, 2021. za nabavku prevoznih sredstava za 33 udruženja u sklopu Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske, te prošle godine za nabavku savremenih transportnih inkubatora za porodilišta u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare