Saborski zastupnik pojasnio značaj rezolucije za hrvatsku javnost: Danas glasa civilizirani i necivilizirani svijet

Vijesti 23. maj 202413:03 0 komentara

Na izborima u aprilu u Sabor Hrvatske izabran je i Armin Hodžić. Predstavlja nacionalne manjine i najmlađi je zastupnik. Danas je organizovao konferenciju na temu genocida u Srebrenici, kako bi hrvatskoj javnosti približio značaj rezolucije koja će se danas naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Na početku obraćanja Hodžić je istakao kako je i hrvatskoj javnosti jako važno pojasniti kontekst rezolucije, kao i njene određene tačke, “kako bi se stekao uvid koliko je ona važna ne samo za Bošnjake, nego i za cijeli civilizovani svijet.”

S tim u vezi, naglasio je da će usvajanjem rezolucije 11. juli biti proglašen Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici.

“Ali, ono što je najvažnije je da će se osuditi svi ratni zločinci i odgovorni za genocid u Srebrenici. To je važno jer će i obrazovne institucije i akademske zajednice biti pozvane da slijede takvu praksu. Važno je naglasiti i da se nigdje u rezoluciji niti srpski, niti bilo koji drugi narod ne nazivaju genocidnim”, naglasio je Hodžić.

Ovo je kompletan finalni tekst Rezolucije o Srebrenici

Istaknuo je svoje zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska jedan od niza kosponzora.

“Isto tako mi je drago što velika većina građana Hrvatske ima senzibiliteta prema žrtvama i njihovim porodicama. To svake godine vidimo, kroz niz projekata koje radimo kako bi održali kulturu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Tada često ističemo da je svaki zaboravljeni genocid zapravo uvod u novi genocid”, rekao je.

S tim je povezao i česte apele da se umjesto prošlosti, građani BiH i regiona okrenu budućnosti.

Međutim, rekao je, to u Srebrenici nije lako.

“Na nizu primjera tamo vidimo da rat za mnoge ljude nije završio. Veliki broj ljudi nikada nije pronašao ostatke najmilijih. Mnoge majke pronašle su svega jednu ili dvije košćice svojih sinova i bile su sretne da postoji neko mjesto na koje mogu doći, pomoliti se i njegovati uspomenu na svoje najmilije. Imate sada načelnike općina, ravnatelje škola koji otvoreno negiraju genocid u Srebrenici – u istoj općini u kojoj se genocid počinio. Imate i određene ustanove i ulice koje se nazivaju po onima koji su presuđeni za genocid u Srebrenici i teške ratne zločine u Bosni i Hercegovini”, naglasio je ovo Hodžić.

Zato, kaže, danas u Ujedinjenim nacijama ne glasaju države i ambasadori, nego civilizirani i necivilizirani svijet.

“Jer šta danas traže obitelji žrtava genocida? Traže samo istinu. Ne traže nikakav materijalni status, niti politički položaj. Jedino za što se bore cijeli svoj život je istina. Ono što mi možemo učiniti je da im na tom putu pomognemo. Drago mi je što je i Hrvatska na tom putu. Svake godine u Saboru imamo obilježavanje i sjećanje na žrtve genocida. Za svakog Bošnjaka ljeto i juli su jako teški. Da se bilo ko od nas našao na tom mjestu, u to vrijeme, imao bi istu sudbinu”, istakao je Hodžić.

O ovom pitanju, obećao je, nastavit će govoriti i u narednim danima, naročito zbog brojnih dezinformacija u javnosti i onih “koji su se pronašli, a nigdje nisu spomenuti.”

Sve detalje vezane za usvajanje rezolucije danas pratite u našem LIVE BLOGU. 

Također, danas od 15 sati u programu N1 pratite specijalnu emisiju, kao i prenos zasjedanja Generalne skupštine UN u vezi sa rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!