Sadiković: Njemačka imala 45 godina isto tijelo kao PIC, sada je najuspješnija

Vijesti 24. dec 202119:48 > 20:31 3 komentara

Lada Sadiković, prof. Ustavnog prava u Danu uživo na N1 kazala je kako prenos nadležnosti sa državnog nivoa na entitetski predstavlja ne samo kršenje ustava Bosne i Hercegovine, nego i udar na Dejtonski mirovni sporazum.

Dodik prenos nadležnosti naziva poštivanjem Ustava i vraćanjem na “izvorni Dayton”, a eksperti rušenjem ustavnog poretka države. Jesu li sami zaključi u NSRS konkretne radnje na rušenju ustavnog poretka? Je li Dodik u zoni krivičnog djela?

Ovu situaciju bih pojasnila na širi način, ne radi se samo o napadu na ustavni poredak. Mi smo država u kojoj se sprovodi mir i ovdje je na sceni kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir. PIC je odbacio zaključke NSRS. Radi se o ugrožavanju sprovođenja mira u BiH. Vidimo da se u PIC ne radi o tek nekoliko ambasadora, nego o najvećim svjetskim organizacijama poput OSCE-a, NATO-a, EUFOR-a, tu je i OHR… Savezna republika Njemačka je imala slično tijelo kao PIC, gdje su sjedili gotovo isti potpisnici kao kod nas. I to tijelo je 45 godina bilo na snazi kao vid nadgledanja i sprovođenja mira u Njemačkoj koja je danas jedna od najuspješnijih država na svijetu. BiH što prije mora dobiti pravi lijek za ovu situaciju, a bojim se da to nisu sankcije.

Dodik se poziva na Ustav BiH, ali ne poštuje Ustavni sud?

BiH se oslanja na 4 stuba – visokog predstavnika, međunarodne trupe, Brčko Distrikt, a četvrti je Ustavni sud. Samo bih se pozvala na zadnji komunike PIC-a u kojem se kaže da zadržavaju potrebne instrumente na sprovođenju Općeg okvirnog sporazuma za mir. Venecijanska komisija 2005. kaže da naše institucije su jako neučinkovite i slabe, onda unaprijed se može znati da ćemo se morati oslaniti na potpisnice Dejtonskog sporazuma.

OHR, EUFOR, NATO, Svjetska banka kazali su kako štite suverenitet države. Oni znaju koji su njihovi instrumenti, ali prepostavljam da su to trupe. Nama ono što će trebati je reforma Ustava i usklađivanje sa Evropskom konvencijom. U dokumentu koji je iznad našeg Ustava nigdje ne postoji podjela imovine, samo ima da se imovina može davati i nadzirati njeno upravljanje. Znači, zna se ko je vlasnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare