Safet Softić za N1: SDA dobro poznajem, neki iz stranke su žrtve političkog progona

Vijesti 09. feb 202418:33 0 komentara

Potezi Trojke, obaranje prijedloga Izbornog zakona, očekivanja od Christiana Schmidta, kritike Jamesa O’Briena na račun stranke čiji je član – teme su o kojima smo razgovarali u Danu uživo sa delegatom SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Safetom Softićem.

Na samom početku razgovora kazao je kako nije optimističan da će doći do pomaka kada je riječ o zelenom svijetu za pregovore sa Evropskom unijom.

Na pitanje da li vjeruje da će Trojka, HDZ i SNSD usaglasiti novi Izborni zakon do kraja mjeseca.

“Nisam optimističan. Što se više sastaju, manje sam optimista da će doći do pomaka. Ne znam… Jednostavni, nisam preveliki optimista. Svakako da bi me obradovalo kada bi se to desilo. Vidimo iz izjava Dragana Čovića da se Izborni zakon tretira kao treći zakon. Zakon o pranju novca je usaglašen. Očigledno da je negdje zapelo”, kazao je Softić.

Potom je dodao:

“Svima je evidentan cilj HDZ-a. HDZ kroz ovaj trenutak želi da završi izbor člana Predsjedništva BiH. S druge strane, jasno je da Dodik želi da završi pitanje sudije Ustavnog suda BiH. Bojim se da se partneri u vladajućoj koaliciji neprestano lažu. Mislim da će na kraju da izvuku deblji kraj. Osovina Dodik-Čović će nadjačati poprilično slab utjecaj Trojke”. 

U posjeti BiH bio je i James O'Brien, pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju. O’Brien je sporazum iz Laktaša nazvao izuzetno manjkavim.

“James O'Brien je naglasio da su se neke granice prešle. Čini mi se da je na sastanku u Laktašima postignuta neka vrsta dogovora oko mnogih pitanja. Nešto je od tih dogovora prihvatljivo, nešto nije”, kazao je Softić.

Kritikovao je O’Brien sve redom, pa i SDA. Na pitanje kako komentariše ono što je predstavnik američke administracije iznio za stranku čiji je član, Softić je kazao:

“Moram priznati da me iznenadila otvorenost i žestina. Na neki način se moglo očekivati da će utvrditi neke nove postavke. Čini mi se da je otišao i korak dalje od toga. Uputio je vrlo oštre kritike prema parlamentarnoj većini, spomenuo je i Sebiju Izetbegović. Nije njegovo da se bavi Sebijom Izetbegović. Spomenuo je i BH Telecom. To su stare optužbe američke adminstracije. U toku su neki sudski, istražni postupci. Istina će se utvrditi”, istaknuo, a zatim dodao:

“U bh. politici je sve moguće. Moguće je svako rješenje. Mogu kazati da SDA vrlo dobro poznajem iznutra i znam plejadu ljudi koji čestito rade svoj posao. Ima i onih koji su žrtve političkog progona. Ne želim tvrditi ništa, ali sud je tu da utvrdi… Po pitanju predmeta “Respiratori” i u Sudu BiH ima onih koji imaju druga mišljenja. U ovoj situaciji SDA je žrtva cijelog procesa. Dobili smo izbore, ali raznim kombinatorikama nismo u vlasti”.

No, i Safet Softić kao dugogodišnji član SDA kaže da unutar ove stranke postoje neke unutrašnje slabosti.

“Nikada ne tvrdim da SDA nema slabosti u unutrašnjosti i uvijek javno govorim o njima. Ja mislim da je SDA na neki način platila cijenu neumskih pregovora i sve što je slijedilo poslije toga. SAD i EU opredjelile su da izguraju SDA iz vlasti. To su uzrok i posljedice. Postoje unutrašnje slabosti. Mislim da će se poslije svega stranka konsoldirati, oslobodit se nekih ljudi. Neki će sami otići. Ima priliku da se oporavi od svega. Ima nekoliko afera koji su veliki kamen oko vrata i plaćamo cijenu toga. Pred dobrim putem smo da to popravimo”, istaknuo je.

Na samom kraju razgovora za Dan uživo Softić je kazao kako Dragan Čović ne odustaje od svoje politike.

“Sve što se dogodilo sa SDA nakon izbor uradilo se da se obezbjedi HDZ i Draganu Čoviću učešće u vlasti. Američka adminstracija obezbjedila mogućnost u kojoj se nije mogla vlast formirati bez HDZ. Čović ne odustaje od svoje politike. Sve ono što Čović zastupa kroz Izborni zakon je put ka nekoj vrsti zaokruživanja etničke cjeline, koja se u nekoj fazi bi zvala plutujući entitet. Ono što je opasnost je snaga osovine Dodik-Čović, dobili su snagu kroz međunarodnu zajednicu i opasnost nemoći Trojke da se nosi sa tim. To je opasnost za državu. Ovo je zaista ozbiljan problem”, zaključio je Softić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!