Safić: Dobra vijest je da je vodostaj Sane u opadanju, trebamo pomoć nadležnih

Vijesti 17. maj 202308:58 0 komentara

U Sanskom mostu proglašeno je stanje prirodne nesreće. Voda je ušla u kuće. Novinar iz Sanskog Mosta Senudin Safić kazao je za N1 kako je vodostaj rijeke Sane u opadanju i da je to pozitivna vijest za građane koji žive uz slive rijeke.

“Ono što je najvažnije i što raduje građane i nizvodno prema Prijedoru je da je Sana u opadanju. To je ono što ja najvažnije i to su informacije koje čekamo. Još će biti tu problema oko Kostajnice, ali ne tolike kako se predviđalo. Sana je od sinoć manja za desetak centimetara. Vidjećemo šta te reći meteorolozi jer je zemlja jako natopljena vodom”, kaže.

Podsjetio je na poplave iz decembra prošle godine i kako nadležni nisu nadoknadili štete građanima, a danas se oni opet nalaze u novim problemima sa svojim domaćinstvima.

“Imali smo u decembru poplavu koja je bila jaka, posebno u naseljima koja nisu imali tih problema sa vodostajom Sane. Imamo sad probleme i manjih rijeka, njih tri. Rijeka Bliha se izlila u decembru i ušla je u domove. Imamo samo obećanja i od njih se ne može živjeti. Ljudi su obnavljali kuće uz pomoć porodice i prijatelja. Građani koji žive u slivu rijeke Sane i koji su imali probleme već polako gube nerve. Nalaze se u teškoj situaciji, nadležni obećaju pomoć koja se čeka mjesecima. Građani ne mogu čekati. Poplava je nanijela štete u decembru i nijedna marka nije iz općine uplaćena za saniranje štete”, kaže Safić.

Poseban problem prave i podzemne vode. Nakon što se Sana povuče u korito, začepljeni kanali prouzrokuju nove poplave.

“To je stara priča oko odvodnih kanala koji se ne čište redovno i stvaraju problem. Čim poplave prođu to se sve zaboravi”, dodaje.

Za građane Sanskog Mosta kaže, pozitivno je to što građani zajedno rade i postoji jedinstvo.

“Dolaze građani udaljeni oko 20 kilometara kako bi pomogli svojim sugrađanima. Ali, naravno, treba biti kvalitetnija organizacija Opštine i Civilne zaštite”, zaključio je Safić.

Detalje poplava u BiH pratite na našem BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!