Šahinpašić o najavi članstva BiH Eurotransplantu: Nismo mi ni blizu, davati nadu ljudima nije uredu

Vijesti 05. feb 202409:12 1 komentar

Stotine oboljelih u BiH čeka na transplantaciju. U poređenju sa susjedima, godišnje se u BiH transplantira 8 do 10 pacijenata, u Hrvatskoj između 250-300. Ove brojke mogle bi biti promijenjene ulaskom BIH u Eurotransplant. Nulti korak je napravljen. Kada ćemo dalje? Ovu i ostale priče iz zemlje komentarisao je za Novi dan novinar Mimo Šahinpašić.

Prije nekoliko dana postignut je dogovor entitetskih ministara zdravstva i ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine o upućivanju pisma namjere namjeri pristupanja BiH Eurotransplantu, čime BiH konačno kreće na svoj put ka članstvu u Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa, saopćio je to državni poslanik Saša Magazinović čija je poslanička incijativa kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant uputi pismo namjere za pridruživanje BiH Eurotransplantu usvojena na sjednici Parlamenta BiH u junu 2022. godine.

“To znači da će veliki broj građana kad pristupimo Eurotransplantu imati mnogo veće šanse za izlječenje i normalan život. To znači i razvoj transplantacijske medicine u našoj zemlji. Za mene je velika stvar što je nakon više od decenije nečinjenja ovo pitanje pomjereno sa mrtve tačke. Sretan sam što sam imao prilike dati doprinos tome”, napisao je Magazinović na svom Facebook profilu.

Za šta služi donorska kartica u BiH?

Mimo Šahinpašić kojem je urađena transplantacija bubrega, komentarisao je ovo, rekavši da treba imati u vidu dobre namjere Magazinovića, ali takvo nešto uraditi u situaciji kakvoj je BiH, po pitanju transplantacija, nije etički, smatra.

“Puno ljudi, 300 i nešto, čeka na transplantaciju, više od 3.000 je na aparatima dijaliznim. I onda je to jedna nada tim ljudima koja mijenja im percepciju života, ali davati takvu nadu ljudima nije uredu. Nismo mi ni blizu Eurotransplanta. Daleko je sunce u takvoj situaciji. Ta donorska mreža kod nas što egzistira, to je nešto što pokušava probuditi nadu. Za šta služi donorska kartica u BiH?! Imamo samo 16 transplantacija godišnje”, rekao je Šahinpašić.

Rekao je da posebno mladi ljekari moraju raditi na tome. Ponovio je da ne možemo ući u Eurotransplant, jer ne možemo nešto uzimati, a da ne dajemo.

“Dijaliza je jako skup proces, na tim dijalizama, pojedinci na tenderima jako dobro zarađuju. Prije 10 godina sam donio papire o kupovini dijalizatora. Kupe se u Brazilu, po niskim cijenama, kvaliteta automobila Juge danas, a on dok je došao do BiH, pojedincima je donio odličnu zaradu. Ljudi iz ministarstva, jedna gospođa je, ja mislim da je kuću napravila, na Jadranu, od tih tendera. Ja sam to sve objavio i imao strašan problem”, podsjetio je Šahinpašić, dodavši da je i to je jedan od problema.

Četiri dijalizne smjene

Još jedan od problema je, smatra on, aparati za dijalizu na KCUS-u, koji se ne repariraju.

“Na KCUS-u smo imali jedno vrijeme četiri dijalizne smjene. Moraju se reparirati te mašine, preko noći, da bi sutra mogle raditi, a one su radile 24 sata”, kazao je Šahinpašić.

Šahinpašić je ponovio da nije optimističan, iako bi više od svega volio da BiH uđe u Eurotransplant.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare