Sahranjen Dušan Duda Ivković

Košarka 21. sep 202113:13 0 komentara
You Tube / Euroleague

Legendarni jugoslovenski i srpski trener Dušan Duda Ivković sahranjen je u utorak u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.

Trofejni trener preminuo je 16. septembra u 78. godini uslijed problema sa vodom u plućima i herpesom. Komemoracija je održana u ponedeljak u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Posljednjem ispraćaju, pored članova porodice, prisustvovale su brojne ličnosti iz svijeta košarke i sporta – trener Partizana i Dudin kum Željko Obradović, predsjednik KSS Predag Danilović, Dragan Kićanović, trener Crvene zvezde Dejan Radonjić, Vlade Divac, Vasilis Spanulis, prvi čovjek KS Crne Gore Nikola Peković, trener moskovskog CSKA Dimitris Itudis, Dejan Tomašević, Žarko Paspalj, Teodoras Papalukas, Miroslav Berić, Milan Tomić, Vlade Đurović, Željko Lukajić, bivši predsjednik KSS Miodrag Babić, Raša Nesterović…

Počast trofejnom treneru došli su da odaju i Nenad Krstić, Dušan Kecman, Marko Kešelj, Pero Antić, Novica Veličković, Milenko Tepić, Duško Savanović, Bojan Popović…

Kovčeg sa tijelom neponovljivog trenera nosili su Željko Obradović, kao i članovi velike jugoslovenske reprezentacije Vlade Divac, Dino Rađa, Žarko Paspalj, Jurij Zdovc i Predrag Danilović.

Jedan od najuspješnijih evropskih trenera svih vremena

Dušan Ivković rođen je u Beogradu 29. oktobra 1943. Bio je jedan od najuspješnijih evropskih trenera svih vremena, svakako najuspješniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na šampionatima Evrope na kojima je osvajao medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995.

Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, osvojio je za to vrijeme srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svjetskom prvenstvu 2010.

Od 1996. do 1999. kada je bio desna ruka Željka Obradovića u stručnom štabu Plavih osvojio je zlato na EP 1997. i SP 1999, bronzu na OI 1996. i bronzu na kontinentalnom šampionatu 1999.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine, vodio je revijalni meč u znak oproštaja protiv Olimpijakosa 20. septembra 2017. godine.

Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno srebro, jedno svjetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Na klupskom nivou osvajao je Evroligu (dva puta), Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB Kup, bio je sa svojim klubovima šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije, u istim zemljama osvajao je i Kup i Superkup takmičenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!