Sajam socijalnih usluga Općine Centar prilika za bolju suradnju građana i lokalne zajednice: Besplatan ulaz za posjetioce

Vijesti 05. jul 202417:04 0 komentara
Fena

Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Sarajevo, uz podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo organizator je prvog sajma socijalnih usluga, koji je najavljen za ponedjeljak, 8. jula, u dvorani Doma mladih Skenderija.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije, namjera je okupiti relevantne sudionike iz sistema socijalne zaštite i nevladine organizacije da bi građane informirali o tome koje im službe/ustanove, putem usluga i zakonom određenih prava, u njihovoj lokalnoj zajednici mogu pomoći da ostvare prava. Jedan od ciljeva jeste i da generalno prezentiraju sve usluge koje se ostvaruju u sistemu socijalne zaštite.

Amra Hašimbegović Vučković iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Sarajevo ističe da je cilj informirati građane o sistemu socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo, a profesionalcima i pružaocima usluga omogući razmjenu iskustava za nove ideje i unaprijeđenje sistema socijalne zaštite.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić naglašava da mnogi građani zapravo nisu informirani o svojim pravima i uslugama u domenu socijalne zaštite. Na sajmu od građana žele saznati i šta je to njima potrebno, a dosad nije obuhvaćeno setom usluga. Ističe i važnost suradnje različlitih nivoa vlasti, umrežavanje radi boljih rezultata rada.

– Novca, znanja i stručnosti imamo, samo još da se uvežemo. Sajam će biti prilika za razgovor sa građanima, ali i da međusobno razgovaramo. Lokalna zajednica služi da bude servis građanima. Sajam će biti prilika da građanima prezentiramo sve što im nudimo, a da od njih čujemo koliko su zadovoljni radom i gdje to možemo popraviti nivo usluga – naglasio je.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković kaže da će taj sajam biti prilika za korisnike usluga da se bolje informiraju o sistemima i uslugama koje postoje u domenu socijalne zaštite, a profesionalcima da razmijene iskustva i izazove sa kojima se suočavaju u radu te da oslušnu potrebe sugrađana.

Direktor KJU ‘Porodično savjetovalište’ Osman Šaljo ukazuje na važnost suradnje kantonalnog i lokalnog nivoa vlasti te i on ističe da je za građane ključna informacija o ostvarivanju prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

– Ključna je informacija da zaista postoje usluge na koje oni imaju pravo – naglasila je.

Na sajmu će tako biti prezentiranii neki od projekata što ih to savjetovalište realizira, naročito sa Općinom Centar i resornim kantonalnim ministarstvom. Svaki od tih projekata, polučio je dobre rezultate. Tako Šaljo navodi projekt predbračnog savjetovanja i kamp bez interneta namijenjen za mlade ljude.

Sajam socijalnih usluga je besplatan za posjetioce, a najavljen je za ponedjeljak, 8. jula, s početkom u 10.00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!