Salkić: SDA podnosi krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i članova Odbora za obilježavanje neustavnog “Dana RS”

Vijesti 16. jan 202412:32 0 komentara
N1

Narodni poslanik Ramiz Salkić objavio je kako će SDA podnijeti krivičnu prijava protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih saučesnika u organizaciji obilježavanja "neustavnog i nezakonitog 'Dana RS' 9. januara".

Salkić je na konferenciji za novinare kazao kako će krivična prijava biti prolijeđena tokom dana Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Tužilaštvo BiH već duže godina ignoriše činjenicu da vlasti ovog entiteta predvođene Miloradom Dodikom ne poštuje odluke Ustavnog suda i suprotstavljaju se obilježavajući 9. januar kao Dan RS. Očekivali smo da će Tužilaštvo BiH putem službene dužnosti pokrenuti postupak protiv onih koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, ali to se nije desilo i odlučili smo se na ovaj čin. 27.11.2023. Dodik je predsjedavao prvom sjednicom odbora za proslavu Dana RS na kojoj je konstituisan Odbor za proslavu ovog daan, usvojen program, formirane radne grupe za pripremu i realizaciju proslave 9. januara kao Dana entiteta RS. Lokalnim zajednicama naloženo je da obezbjede obilježavanje dana na nivou grada, opština i Brčko distrikta. Raspisan je i javni poziv za izbor medijske kompanije za aktivnosti, za to su izdvojena određena sredstva. Milorad Dodik kao izabrani predsjednik RS u saradnji s drugim NN licima u periodu prije 9.1.2024. javno je istupao, poduzima niz mjera i radnji, pripremao proslavu neustavnog Dana RS 8. i 9. januara 2024. godine. Za organizaciju ove proslave kroistio je svoj službeni položa,j protuzakonito angažovao ljudstvo i materijalne resurse i prisustvovao nizu manifestacija kojima je pokazao nepoštivanje presuda Sstavnog suda čime je počinio krivično djelo”, naveo je Salkić.

Istakao je kako će krivičnu prijavu osim protiv Dodika, podnijeti i protiv članova Odobra za organizaciju obilježavanja “Dana RS” kao i drugih NN lica, a da od Tužilaštva BiH očekuju da istragom utvrde ko je sve u tome učestvovao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!