Salkić: Ubice Bošnjaka u Glogovoj nagrađene su slobodom

Vijesti 09. maj 202213:04 0 komentara
Kabinet potpredsjednika RS

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 9. maja 2022. godine, u naselju Glogova kod Bratunca, prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice zločina u ovom mjestu, koje je održano u okviru šesnaeste po redu manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“.

Predstavnici udruženja žrtava, Islamske zajednice i mještani su, najprije, položili cvijeće na spomen – obilježju ispred lokalne džamije, a potom su posjetili lokalitet masovne grobnice u neposrednoj blizini džamije.

Zločin nad Bošnjacima Glogove je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem, ubili 68 bošnjačkih civila.

Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logore OŠ Vuk Karadžić, staru zgradu Građevinske škole, hangar srednjoškolskog centra…, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena.

Prema dostupnim podacima, tokom agresije ubijeno je 388 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 144 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 210 Bošnjaka iz Glogove. 31 stanovnik ovog mjesta je ubijen tokom 1993. i 1994. godine.

Kabinet potpredsjednika RS
Kabinet potpredsjednika RS
Kabinet potpredsjednika RS
Kabinet potpredsjednika RS

Potpredsjednik Salkić je istakao da je licemjerno da u bh. entitetu RS Dan pobjede nad fašizmom slave oni koji skrivaju masovne grobnice, veličaju ratne zločince i negiraju genocid.

“Ubice bošnjačkih civila u Glogovoj danas su nagrađene slobodom, jer nisu procesuirane i kažnjene za zločin koji su počinile. 30 godina nakon masovnog strijeljanja i ubistva 68 bošnjačkih civila ovdje u Glogovoj 9. maja 1992. godine zločinci su i dalje slobodni.”

Tužilaštva u Bosni i Hercegovini ovdje su pala na ispitu. Uprkos svim raspoloživim činjenicama i dokazima zločinci su još uvijek bez kazne, a žrtve bez satisfakcije da su zločinci kažnjeni. Lokalne vlati bosanskih Srba još uvijek skrivaju masovne grobnice gdje su pokopani oni koji su ubijeni ovdje u Glogovoj 9. maja 1992. godine, ali i mnogi drugi bratunački Bošnjaci.

Licemjerno je da se danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom od strane onih koji skrivaju masovne grobnice, veličaju ratne zločince i negiraju genocid.

Upravo u ovom mjestu, 9. maja 1992. godine, fašizam se ukazao u svom najgorem obliku kada su strijeljani nevini ljudi čija je krivica bila samo to što su bili muslimani Bošnjaci i što su podržavali ideju nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine.

Nažalost, današnja vlast u ovom entitetu baštini tekovine ideologije zla. Ideologije koja se temelji na zločinima, progonima, etničkom čišćenju, silovanjima i u konačnici, na genocidu. Kreatori i pokretači te ideologije su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, teške zločine i genocid. Ova današnja vlast bosanskih Srba upravo te osuđene ratne zločince za genocid i druge teške ratne zločine smatra nacionalnim herojima.

Nigdje u svijetu nije zapamćeno da jedna vlast obilježava Dan pobjede nad fašizmom, da taj datum proglasi neradnim danom, a da istovremeno slavi zločince i negira zločine koje cijeli svijet osuđuje.

Od tužilaštava i drugih agencija očekujemo i tražimo, danas sa ovog mjesta, da zločinci koje mi srećemo svakoga dana budu uhapšeni i osuđeni. Za ubijene Bošnjake u Glogovoj nije osuđen nijedan direktan izvršilac. To je najveća sramota za tužilaštva i dokaz njihovog nerada.

Samo kažnjeni zločin i zločinac mogu biti zalog u budućnosti da se zločin neće ponoviti, rekoa je Salkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!