Salkić: Zašto je izmjenama Izbornog zakona Schmidt izostavio entitet RS

Vijesti 15. okt 202214:51 7 komentara
N1

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, reagujući na nametnute izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, da visoki predstavnik treba djelovati nepristrasno u interesu svih građana u ovoj zemlji, podjednako tretirajući sve građane i narode.

“Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je svojom odlukom donio visoki predstavnik, a koje zadovoljavaju interese samo jednog naroda u jednom entitetu predstavljaju selektivno i tendenciozno djelovanje visokog predstavnika. Visoki predstavnik zanemaruje i ignoriše činjenicu da su Bošnjaci u entitetu RS bez bilo kakve suštinske mogućnosti da utiču na procese donošenja zakona i drugih odluka u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti u ovom entitetu. Zbog čega su izloženi sveopštoj sistemskoj diskriminaciji koja presudno utiče na položaj Bošnjaka u ovom entitetu, te snažno određuje sadašnjost, budućnost i biološki opstanak Bošnjaka u ovom entitetu”, rekao je Salkić.

Visoki predstavnik je, dodaje, zadužen da obezbijedi provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Aneks VII predviđa povratak protjeranih bez bilo kog oblika diskriminacije.

“Onda se nameće kao logično pitanje kako je moguće da je visokom predstavniku normalno da se Bošnjaci diskriminiraju u entitetu Rs, čija su vojska i policija presuđene da su počinile genocid nad Bošnjacima? Podsjećam visokog predstavnika da zbog diskriminacije i osjećaja da ne postoje stvarni mehanizmi da zaštitimo naša prava Bošnjaci svakodnevno napuštaju ovaj entitet. Aktuelna vlast provodi diskriminaciju radi mirnodopskog progona Bošnjaka i ostvarenja ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru. Prema trenutnim izbornim podacima sa liste SNSD-a biće izabrana tri poslanika u NSRs, koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, a koji će birati tri delegata u VNRS čime se dodatno obesmišljava procedura i pravo Bošnjacima, sa stvarnom podrškom Bošnjaka, za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa”, naveo je Salkić.

On je upitao i zašto je izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini visoki predstavnik izostavio entitet RS od ovih izmjena i zašto nije uklonio asimetrična rješenja u ustavima entiteta, nadležnostima i mogućnostima u procesu zaštite vitalnih nacionalnih interesa naroda u Bosni i Hercegovini vjerovatno je samo njemu poznato.

“Radi vraćanja povjerenja u instituciju Visokog predstavnika i samog gospodina Schmidta pozivam ga da djeluje nepristrasno prema svim građanima u ovoj zemlji, podjednako tretirajući sve građane i narode. Pozivam visokog predstavnika da poduzme korake u skladu sa ovlaštenjima, te obezbijedi identične mehanizme Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu u procesu donošenja odluka kakve je obezbijedio Hrvatima i Srbima u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Samo na takav način može vratiti poljuljano povjerenje Bošnjaka u ovom entitetu da je visoki predstavnik za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine i da je tu radi zaštite interesa i prava svih građana u Bosni i Hercegovini”, naveo je Salkić, dodajući:
“Naravno, ako se osjeća i smatra visokim predstavnikom za cijelu Bosnu i Hercegovinu obzirom da ga Dodik i srpski političari u ovom entitetu ne priznaju kao visokog predstavnika”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare