Šamar pravdi: Šest godina nema odgovora na pitanje – ko je ubio Davida Dragičevića? (VIDEO)

Vijesti 18. mar 202419:42 0 komentara

Šest godina nema odgovora na pitanje – ko je ubio Davida Dragičevića. Banjalučki student, 21-godišnjak nestao je na današnji dan. Slučaj koji nisu riješile niti entitetske, niti državne pravosudne institucije pokrenuo je lavinu 2018. godine.

U Banjaluci slika toliko puta viđena 2018. godine. Otac ubijenog mladića čim priđe nekoj instituciji policija ga zaustavi. Tako je i prilikom pokušaja ostavljanja transparenta sa pitanjem na koje već šest godina nema odgovora.

N1

“David Dragičević je 18. 3. u centru grada Banjaluka otet, službenim vozilom zločinačkog MUP-a Republike Srpske”, rekao je otac Davor.

Baš na današnji dan pojavila se informacija o nestanku banjalučkog studenta. Formalno potraga je trajala šest dana, a osim policije za 21-godišnjakom samoinicijativno su tragali i građani već tada se pitajući šta se sa Davidom desilo.

N1

Tijelo nestalog Davida pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel. Za razliku od potrage, istraga je u režiji banjalučke policije bila ekspresna pa se za manje od 48 časova policija obratila građanima. Tada je Siniša Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu RS izjavio: “Terminalni uzrok smrti je utopljenje, pri čemu sad ovdje, da napravimo odmah da se zna, obdukcioni nalaz vam ne može odgovoriti na pitanje da li je neko pomogao toj osobi da dospije u vodu.”

N1

Prema prvobitnoj verziji Dragičević se nakon izlaska u grad potukao, opljačkao jednu porodičnu kuću, a prema navodima policije u njegovom tijelu pronađeno je prisustvo psihoaktivinih supstanci. Svaku od ovih verzija porodica je pobila podsjeća šest godina poslije, otac ubijenog mladića.

“Jel možete zamisliti da je Davor Dragičević 4.4. radi njihovih iznesenih laži morao dijete u Vrbanji izvlačiti iz hladnjače, vaditi makaze, sjeći kosu od svog djeteta i slati u Beč na institut i vidite čuda, David Dragičević nema ni THC ni LSD ni alkohol ni preko 200 opojnih droga na testiranju. Niko za ovo nije odgovarao”, kazao je otac Davor.

Zvanična istraga protiv nepoznatih počinilaca zbog sumnje da su počinili ubistvo Davida Dragičevića pokrenuta je tek tri mjeseca od pronalaska njegovog tijela. Cijeli slučaj u gradu na Vrbasu pokrenuo je lavinu protesta.

Trg Krajine nezadovoljni građani preimenovali su u “Davidov Trg”, a Davidova pjesma “Klinac u getu”, postala je nezvanična himna potrage za pravdu, koja je pjevana uz visoko podignutu pesnicu. Sve je stiglo i pred Narodnu skupštinu Republike Srpske u kojoj je formiran Ankentni odbor čiji izvještaj koji je upućivao na propuste unutar policije, nikada nije usvojen.

N1

Tek malobrojna obilježja danas na Trgu krajine u Banjaluci podsjećaju na ono što se ovdje dešavalo prije šest godina. Smrt Davida Dragičevića i konferencija za medije MUP-a pokrenuli su talas protesta u Banjaluci koji su obilježili 2018. godinu, a na kojima se u nekoliko navrata okupilo i po nekoliko desetina hiljada građana. Posljednje protesno okupljanje održano je 25. decembra 2018. godine kada je u policijskoj akciji Trg očišćen, a Davidovi roditelji uhapšeni.

Zbog progona porodice i pristalica neformalne grupe “Pravda za Davida” godinu od ubistva, tijelo ubijenog mladića je ekskumirnao i ponovo sahranjeno u Austiji. Tokom šest godina utisak je da se pravosuđe u većoj mjeri bavilo procesima protiv članova neformalne grupe, nego istragom ubistva.

“Vi imate tužioca koji je zataškavao ubistvo Davida Dragičevića i koliko je monstruozan ovaj sistem da on uzme istog tog tužioca i kaže, ti ćeš voditi optužnicu protiv dvojice krim tehničara za nestanak donjeg veša, bude presuda kojom se oslobađaju oni pa se presuda poništi pa nova presuda kojom se oni oslobađaju, pa se ponovo presuda poništi, prijeti zastara, ročište pred zastaru – nestalo struje. I da završim s ovim, pošto je nestalo države, nestanak struje i nije neka šteta”, rekao je Ozred Perduv, član neformalne grupe Pravda za Davida.

Struje je nestalo u Osnovnom sudu u petak, 10 minuta uoči nastavka suđenja krim-tehničarima Policijske uprave Banjaluka koji su optuženi za sprječavanje dokazivanja u istrazi ubistva. Naredno ročište zakazano je za dan u kojem u ovom slučaju nastupa i zastara. Valjane odgovore na ključna pitanja nije dalo ni Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje je 2021. preuzelo predmet.

Slučaj preuzimanja predmeta smatran je šamarom pravosudnim institucijama u Banjaluci. Ipak tri godine kasnije, budući da ista pitanja vise u zraku, činjenica je da je po srijedi samo bio još jedan šamar pravdi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!