Sanja Vulić o izmjenama Izbornog zakona: Nismo za rješenja koja će kreirati Schmidtova komisija ‘ŠIK’

Vijesti 26. dec 202312:07 0 komentara
Sanja Vulić (FENA/Almir Razić)

Sanja Vulić, šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine osvrnula se na prijedlog izmjena Izbornog zakona kako CIK-a tako i Stranke demokratske akcije (SDA).

Povodom sutrašnjeg sastanka Centralne izborne komisije sa parlamentarcima, koji je sazvao predsjednik ove komisije Suad Arnautović, Vulić je rekla da je upitno o čijem prijedlogu treba razgovarati.

“Ako su kolege iz SDA sami pisali izmjene, čudi me da su zanemarili da po jedinstvenim pravilima institucija BiH, ako je predmet izmjene više od pola teksta postojećeg mora ići potpuno novi zakon. Ovaj zakon broji izmjene u više od 133 člana, što znači da samo ovaj prelazi polovinu”, rekla je Vulić.

Između ostalog, Vulić je rekla kako SNSD jeste za izmjene Izbornog zakona, ali ne po pravilima visokog predstavnika, Christiana Schmidta.

“SNSD jeste za izmjene Izbornog zakona, ali za novi zakon koji će zajedno kreirati Srbi, Hrvati, Bošnjaci, a ne ‘ŠIK’ – Schmidtova izborna komisija. RS nikada neće raditi po bilo čijim instrukcijama, a pogotovo ne stranih ambasadora i Christiana Schmidta, uvijek sam za dijalog domaćih političara”, kazala je Vulić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!