“Sarajevo će 2023. imati jedan ozbiljan koncert i dovesti svjetsku zvijezdu”

Vijesti 29. aug 202209:40 0 komentara

Kenan Magoda, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva i dr. Almir Peštek sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. za N1 govorili su o turizmu kako u glavnom gradu tako i u Bosni i Hercegovini. Magoda je najavio da bi u Sarajevu, kako je objasnio, nakon Bona Voxa ponovo nastati svjetska zvijezda.

Gradonačelnica Karić još sabira utiske nakon Sarajevo film festivala na čiju organizaciju je jako ponosna i ističe da mi iimamo ponuditi mnogo i tokom cijele godine, mimo SFF-a.

“Mislim da je Sarajevo jedan poseban grad, grad bogate historije, grad kulture, grad umjetnosti, grad sporta i grad koji može puno ponuditi i našim sugrađanima i turistima koji sa posebnom radošću dolaze u naš grad”, kazala je Karić.

Profesor Peštek kaže da je bitno postaviti ključna pitanja: Ko smo mi? Šta mi to želimo uraditi? Kakva smo mi destinacija? Na ova pitanja, Peštek pojašnjava potrebno je dati sistemski odgovor.

“Činjenica je da mi još nismo definisali, kada kažem mi mislim na cijelu turističku industriju šta mi želimo komunicirati vani, šta to čini naš identitet, šta su to naše vrijednosti koje želimo pokazati”, istakao je Peštek.

Magoda pak ukazuje da postoje indikatori za zabrinutost kada je riječ o turizmu.

“Ja sam duboko zabrinut za turizam u BiH. Kako god ovo izgledalo lijepo, šaroliko, imamo festival, imamo gastro ponudu ali imamo problem što ćemo dugoročno ugasiti turizam u BiH jer nemamo ministarstvo koje se bave turizmom. Na nivou FBiH malo ili nikako se ne radi na sistemskom rješavanju problema, srednjoškolskom, fakultetskom obrazovanju. Činjenica da u Sarajevu imamo na stotine soba koje su slobodne jer nisu očišćene jer nema radne snage, da izdaju, da prihoduju”, istakao je Magoda.

Stanovništvo treba da živi turizam i bude njegov ambasador, rekao je profesor Peštek.

“Turizam pravi pritisak na društvo, prirodu. Mi moramo razmišljati o održivom razvoju. Rast cijena nekretnina, cijena, gužve”, istakao je Peštek.

Koncert svjetske zvijezde u Sarajevu

Za gledatelje N1, Magoda je imao najavu koncerta svjetske zvijezde.

“Sarajevo će 2023. imati jedan taj ozbiljan koncert i siguran sam da ćemo u saradnji sa gradonačelnicom dovesti svjetsku zvijezdu prvi put nakon Bona i da pokušamo da on bude besplatan”, naveo je Magoda.

Gradonačelnica Karić je istakla da nije bila svjesna koliko dolazak i organizacija svjetske zvijezde košta.

“Da je meni neko ranije rekao da se pola miliona maraka daje za nastup ja bi rekla o ne, teška je situacija, kako možemo dati pola miliona maraka para. Bolje dati u druge svrhe”, pojasnila je Karić.

U konačnici potreban je sistem, ističu sagovornici N1, te da svako u svom domenu rada učini sve kako bi se ulagalo u turizam na ekonomskim osnovama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!