Sarajevo destination festival: “Od ovog festivala želimo da napravimo pandan SFF”

Vijesti 26. apr 202420:12 0 komentara

I dok se češće djeluje u pravcu razdvajanja, ima i onih događaja kojima je cilj saradnja i uvezivanje zemalja regiona. Upravo je takav Sarajevo destination festival. Više od 15 zemalja-učesnica ima priliku da u dva dana trajanja festivala predstavi svoju turističku ponudu, a posjetioci da osvoje nagradna putovanja.

Desetine štandova u sarajevskom Centru Skenderija. Na svakom koraku, turistička, kulturna i gastro ponuda različitih zemalja. Među njima i ponuda jedne od najvećih država na svijetu.

Indonezija je jedna od najvećih država svijeta, imamo jako lijepu turističku ponudu, mnogo prelijepih plaža, na primjer Bali, mnogo planina. Imamo najveći rezervat za orangutane. Naravno tu su i veliki gradovi, megalopolisi..

Svoju turističku ponudu prikazale su i evropske zemlje, poput Njemačke i Francuske. Ovu priliku nisu željele propustiti ni komšije. Crnogorci su donijeli i dašak svoje tradicije.

Osim turizma, festival je prilika i za njegovanje odnosa.

“Što se tiče Ulcinja, prošle godine smo imali preko 30 hiljada gostiju iz BiH u Ulcinj. Ostvarili smo preko 100 hiljada noćenja. Ove godine se nadamo, uz ovaj sajam i kontakte, da ćemo da dupliramo taj broj”, rekao je Arber Hadžibrahimić, turistička organizacija Ulcinj.

“Ako nikad niste bili, morate da vidite, jer je Durmitor pod UNESCO zaštitom, jedna od najljepših planina na svijetu, tako dostupna, blizu, tako da očekujem dosta ljudi iz BiH da posjeti Žabljak. Mi uvijek rado dolazimo kod vas”, kazao je Stojan Abazović, iz turističke organizacije Žabljak.

Istovremeno, na festivalu će se konferencijama, panelima, b2b susretima detaljnije govoriti o izazovima u oblasti turizma. Jedna od značajnijih tema je i razvoj održivog turizma, a o tome su govorili i predstavnici prve ekološke opštine u Srbiji.

“Kada valorizujete pre svega prirodne vrednosti, to morate da radite na održivi način. Ovde imate nacionalne parkove, u neposrednoj blizini Sarajeva je izvor reke Bosne koji je fenomenalan prirodni resurs, a turistički je valorizovan, to je pametno korišćenje resursa”, istaknuo je Ljubinko Milenković, iz Turističke organizacije Sokobanja.

A svoje resurse trebalo bi što pametnije iskoristiti, i u ekonomskom smislu.

“Godina 2023. bila je rekordna kada je u pitanju posjeta turista, 22,67% smo imali veći broj turista, 17,74% veći broj noćenja. Brojevi u ovoj godini idu uzlaznom putanjom, očekujemo da ova godina bude rekordna, da svaka sljedeća bude rekordna”, rekao je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Organizatori festivala nadaju se da će tako i biti, te da će ovaj događaj prerasti u tradiciju.

“Ja želim od ovog festivala da napravimo pandan SFF. SFF smo dokazali da možemo biti svjetski, da možemo biti centar svijeta, regije, Evrope, zašto ne možemo biti u turizmu”, rekao je Zlatko Mijatović, ministar privrede KS.

“Naš cilj je da stavimo Sarajevo u fokus regije, Evrope, svijeta, da ovaj datum, negdje kraj aprila, svi turistički radnici, turističke zajednice uvedu u svoj kalendar da u budućnosti tradicionalno dolaze u Sarajevo”, rekao je Haris Fazlagić, iz Turističke organizacije KS.

Dvodnevni festival zatvoriće se koncertom Divanhane 27. aprila. Muzika, druženje, predstavljanje turističke ponude, te kulturno-istorijske raznolikosti, to je slika koju BiH treba poslati u svijetu, poručili su organizatori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!