Sarajevo jutros opet okovano smogom, među najzagađenijim gradovima na svijetu

Vijesti 23. dec 202207:59 1 komentar
N1 (Zagađenje jutros u Sarajevu)

Građane Sarajeva i jutros je dočekao izuzetno zagađen zrak, a glavni grad Bosne i Hercegovine se po ko zna koji put našao na neslavnoj listi najzagađenijih na svijetu.

Prema podacima stranice IQAir, Sarajevo je jutros na osnovu posljednjeg mjerenja u 7:00 sati bio treći najzagađenii grad na svijetu s indeksom zagađenosti od 240 što se karakteriše kao veoma nezdrav zrak.

I danima prije toga zrak u Sarajevu nije bio ugodan ni zdrav, ali jutros je ubjedljivo najzagađeniji. Na ovoj listi ispred Sarajeva nalaze se još Delhi (Indija) sa indeksom zagađenja 272 te Lahore (Pakistan) zabilježen indeks zagađenja od 291.

Screenshot/IQAir (Sarajevo među 10 najzagađenijih gradova svijeta)

Treba naglasiti da je kod gore navedenih gradova zagađenje konstantno te da se uvijek nalaze na vrhu liste, međutim, po rezultatima ni Sarajevo nije daleko od njih.

Kako se može iščitati iz službenih podataka, koncentracija štetnih PM2.5 čestica u Sarajevu iznosi 190mikrograma po metru kubnom što je 38 puta više u odnosu na uobičajene parametre i to bi mogao biti znak za uzbunu.

Osim što izaziva štetnost po zdravlje, smog i magla su jutros izazvali poprilično otežano kretanje kako pješaka tako i vozila budući da je vidljivost bila na minimumu što se može vidjeti i na fotografijama.

N1 (Zagađenje jutros u Sarajevu)

Smog je i dalje prisutan, a meteorolozi u narednim danima najavljuju izuzetno toplo vrijeme za ovo doba godine što ukazuje na to da neće biti ni vjetra koji bi mogao barem na trenutak “očistiti” Sarajevo da građani prodišu s obzirom na to da mjere koje (ne)poduzimaju nadležni ne pomažu.

Inače nadležni se oglase da upozore ljude na pripravnost i ukažu im da se ne kreću ukoliko to nije potrebno kako ne bi smog utjecao na njihovo zdravlje.

Sarajevo se godinama unazad zimi bori sa izuzetno zagađenim zrakom, a projekti koji bi poboljšali uslove života i smanjili takve trendove iziskuju često mnogo novca, isticali su ranije iz nadležnog kantonalnog ministarstva.

Naveli su i to da Ministarstvo provodi strateške mjere kontinuirano kako bi se smanjilo zagađenje i unaprijedio kvalitet zraka, međutim, prema trenutnim trendovima ne djeluje da su efikasne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare