Sarajevo napada rekord: “Turisti ne dođu s velikim očekivanjima, a dobiju više!”

Vijesti 14. jul 202311:31 0 komentara

Broj dolazaka i noćenja za prvih šest mjeseci u Kantonu Sarajevo ove godine povećan je za dvadeset do trideset posto, u poređenju sa prošlom godinom. "Već smo je premašili. Statistički, kucamo na vrata rekordne predpandemijske godine", poručio je direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić koji je bio jedan od sagovornika N1 na ovu temu. Odakle nam turisti najviše stižu, šta ih najviše oduševi, žale li se na nešto? Šta ih to, kao i građane, još čeka tokom ostatka ljeta?

Već smo, dakle, u srcu sezone, koja će u glavnom gradu BiH vrhunac dosegnuti tokom Sarajevo film festivala.

“To je naš najveći brend. Ostalo je još manje od mjesec dana do njega, a svi kapaciteti su popunjeni, kako u Sarajevu, tako i u njegovoj okolini”, naveo je Fazlagić.

Goražde postaje centar zabave: Igre na Žanju, regata, brojni koncerti…

A treba napomenuti i na Omladinski filmski festival, koji također ostvaruje napredak, pa je tako ove godine diferenciran – odvijat će se u nekoliko sarajevskih općina, a sa sobom će donijeti i niz muzičkih događaja.

“Imat ćemo i dva velika muzička festivala, Stage fest i Beer fest. Tu su i neizostavne Baščaršijske noći”, napomenuo je direktor Turističke zajednice KS.

National Geographic poziva: Iskusite šest nezaboravnih avantura u Hercegovini

A dosadašnjim tokom sezone prezadovoljan je i turistički vodič Adnan Vujičić, koji naglašava kako je grad već krcat, a ni upita ne nedostaje.

“Turisti dođu sa ne tako velikim očekivanjima, a dobiju mnogo više za ono što su platili”, primjetio je.

Vrlo teško je, kaže, izdvojiti zemlju iz koje turisti najviše stižu. Radi se o, pojasnio je, pravom miksu njih iz skoro svih zemalja Evrope, stižu i penzioneri, ali i mladi.

“Ne ureklo se!”, dodao je Vujičić kroz smijeh!

I slovenački mediji pišu o Neumu: “Nezapamćena sezona, neka zahvale Hrvatima”

U Kantonu Sarajevo turista za svoj novac dobije mnogo toga, kao i kvalitetan angažman, kako u smještaju, tako i u gastronomiji i sadržajima – saglasni su sagovornici N1.

Turističke radnike raduje i činjenica da su turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata tokom turističke sezone oslobođeni od obaveza posjedovanja viza za ulazak u BiH.

Ne treba zaboraviti da je u sklopu ovakve teme, neizostavan i apel radnika nadležnim kada su u pitanju povezanost Sarajeva sa svijetom – ako nas već raduju sjajne statistike, moramo nastaviti raditi na avio linijama i putevima, naglasili su.

Rodno Sarajevo zamijenili Neumom: Njihov burek osvojio bh. primorski grad

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!