Sarajevo se opet bori sa zagađenjem vazduha

Vijesti 20. dec 202321:48 1 komentar
F.Z./N1

Sarajevo je ponovo grad sa koji ima probleme sa zagađenjem vazduha.

Indeks zagađenja trenutno je 446 mikrograma štetnih čestica po metru kubnom, što je nova najveća vrijednost izmjerena u posljednje vrijeme a kada je riječ o glavnom gradu BiH.

Slijede Delhi (Indija) sa indeksom 284, te Dhaka (Bangladeš) 256.

IQ Air

Podsjećanja radi, ako je u zraku do 50 štetnih čestica, zrak se smatra zdravim. Od 51 do 100 štetnih čestica je umjeren. Od 101 do 150 štetnih čestica se smatra nezdravim zrakom za osjetljive grupe. Od 151 do 200 zrak je nezdrav. Od 201 do 300 zrak se smatra vrlo nezdravim. A sve preko 301 se smatra iznimno opasnim zrakom za udisanje. U Sarajevu je večeras 446.

Uvodni dio prvobitno objavljenog teksta, koji je govorio kako je Sarajevo prvo u svijetu po zagađenom vazduhu, kao i naslov “Sarajevo opet grad sa najzagađenijim zrakom na svijetu”, nisu sasvim tačni. Zbog toga je sajt Raskrinkavanje u svojoj analizi ovaj tekst označilo kao “manipulisanje činjenicama”.

To je razlog zašto smo promijenili naslov i dijelove teksta.

Kako piše sajt Raskrinkavanje, gledajući godišnju srednju vrijednost zagađenja vazduha u svijetu, Sarajevo nije ni blizu vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu ni prema podacima stranice IQAir, ni prema bilo kojoj drugoj rang-listi. Na IQAirovoj listi najzagađenijih gradova u 2022. godini nijedan grad iz BiH se ne nalazi u prvih 100.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare